BiH

Počinju istraživanja: Eksperti dokazuju da Trgovska gora nije za radioaktivni otpad

Počinju istraživanja: Eksperti dokazuju da Trgovska gora nije za radioaktivni otpad
Foto: Green Team/Ilustracija | Počinju istraživanja: Eksperti dokazuju da Trgovska gora nije za radioaktivni otpad

NOVI GRAD - U ponedjeljak u Novom Gradu počinje istraživanje stručnih timova iz Bosne i Hercegovine, koji će pokušati dokazati da Trgovska gora za Hrvatsku nije dobra lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, početna lokacija istraživanja je stadion "Mlakve", jer je to najbliža lokacija Trgovskoj gori sa strane granice BiH.

"Biće prisutni predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS, Hidrometeorološkog zavoda RS, Poljoprivrednog instituta, te Instituta za geološka istraživanja, te institucija iz FBiH. Institut za javno zdravstvo RS je već postavio mjerne aparate na početnoj lokaciji. Dalje će se istraživanja širiti na druge opštine u slivu rijeke Une", naglasio je Vipotnik.

Prema njegovim riječima, radiće se hidrološka i geološka istraživanja, te istraživanje nulte radioaktivnosti i mnoga druga.

"Na licu mjesta će biti direktori svih institucija koje će raditi istraživanje i sa stručnog aspekta dati uputstva šta će se raditi. Akcionim planom je definisano da istraživanje traje tri godine, odnosno od 2023. do 2025. godine. Sredstva za istraživanje su operativna, Vlada Republike Srpske je ranije izdvojila oko milion KM, dok su i sredstva iz FBiH u iznosu od 250.000 KM takođe operativna", istakao je Vipotnik.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, rekao je novinarima da očekuje da će rezultati istraživanja potvrditi da lokacija Čerkezovac nije adekvatna za skladištenje radioaktivnog otpada.

"Ovo je nova faza u odbrani interesa BiH i građana u slivu rijeke Une. Za ovo područje nema dovoljno podataka, posebno geoloških, te su dosadašnje procjene bile zasnovane na pretpostavkama. Ono što smo do sada dobili od Hrvatske samo je dio podataka koje su oni dobili u svojim istraživanjima", naveo je Drljača.

Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima za Trgovsku goru, kazao je za "Nezavisne novine" da u ponedjeljak u Novom Gradu počinju dva istraživanja, monitoring radioaktivnosti i uzorkovanje nultog stanja.

"Za monitoring zemljišta se uzima 50 uzoraka, površinske vode se uzimaju i dalje se istraživanje produžava finansiranjem sa budžeta entiteta RS i FBiH. Mislim da ćemo u ponedjeljak konačno krenuti sa istraživanjem, ali onda treba intenzivirati i pratiti onaj program koji treba završiti do kraja i to u skladu sa programom iz Hrvatske koji su oni radili. Između ostalog, uzimaju se uzorci zemlje, vode iz Une i trave", kazao je Dizdarević.

Mario Crnković, predsjednik Udruženja "Green Team" iz Novog Grada, naveo je da je početak terenskih istraživanja odličan i dugo očekivan korak, ali se mora zapitati zašto se toliko dugo čekalo.

"Koordinacija je podijelila zadatke, Ekspertski tim je dao potrebni okvir i mišljenja na ovu temu. Vlada Republike Srpske je obezbijedila sredstva u visini milion KM za ovu godinu, pa je nejasno zašto se čekao kraj godine. Uostalom, nejasno je da li će ta sredstva biti utrošena ove godine ili neiskorištena. Sve i ukoliko je i bilo pojedinačnih kašnjenja, to ne znači da se nije moglo krenuti u druga istraživanja. Imamo razlog za zadovoljstvo, ali imamo i obavezu da zahtijevamo odgovornost za ovako spor proces. Nije riječ o marginalnoj temi, tako da ne možemo i ne smijemo žmiriti na kašnjenja, od ovakvih stvari zavisi da li će radioaktivnim i drugim opasnim otpadima biti ugroženo preko 250.000 građana", naglasio je Crnković.

Podsjećamo, Hrvatska planira na Trgovskoj gori u opštini Dvor na Uni skladištiti svoj radioaktivni otpad, čemu se protive iz BiH jer smatraju da to predstavlja prijetnju po zdravlje 250.000 ljudi u slivu rijeke Une. 

Ova lokacija se vazdušnom linijom nalazi oko 800 metara od opštine Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije