BiH

Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićevićeve

Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićevićeve
Foto: N.N. | Podigbuta optužnica protin Novalića, Solaka, Hodžića i Milićevićeve

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite, Jelke Milićević, ministarke finansija FBiH, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina", zbog afere "Respiratori".

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja na teret udruživanje radi činjenja krivičnih dijela, kao i zloupotreba položaja, primanje mita, pranja novca, krivotvorenja isprava ili trgovačkih knjiga, dok Milićevićevu terete za nesavjestan rad u službi.

"Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Dalje, u saopštenju Tužilaštva BiH ističe se da je Novaliću stavljeno na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije kao i kapacitete i ovlaštenja koje ima premijer FBiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

"U tom su se planu u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi pridružili Solak i Hodžić. Ova udružena grupa je potom nabavila 100 respiratora po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni, odnosno za potrebe liječenja oboljelih od kovida19, usljed čega je po budžet FBiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene grupe", istakli su u Tužilaštvu BiH.

U odnosu na Novalića, Solaka i Hodžića, Milićevićeva je optužena za blaže krivično djelo nesavjesnog rada u službi i to jer je, kako su naveli, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonima propisanih dužnosti nije spriječila štetne posljedice.

Istraga u ovom predmetu vodila se i protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, međutim on nije optužen, a kako su naveli u Tužilaštvu BiH, protiv njega će istraga biti nastavljena u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena i postoji sumnja da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Takođe, istraga u vezi s aferom "Respiratori" nastavljena je i protiv više osoba zbog krivičnog djela pomoći učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Mirna Delalić, advokat optuženog Hodžića, rekla je da je iz medija saznala da je optužnica protiv njenog branjenika podignuta te da ne može ništa drugo reći osim da će iskoristiti sva pravna sredstva u odbrani.

"Iskoristićemo sve da dokažemo neosnovanost optužbi koje se našem klijentu stavljaju na teret", rekla je Delalićeva.

Podsjećanja radi, mediji su ranije objavili da je Solak kao direktor FUCZ 3. aprila donio odluku o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama, pozivajući se na odluku Vlade FBiH u kojoj je navedeno da nabavka 100 invazivnih respiratora predstavlja izuzeće od primjene zakona. Istog dana, Solak i Hodžić, kao odgovorna osoba u preduzeću "Srebrena malina", čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća, potpisuju ugovor o kupoprodaji 100 respiratora za iznos od 10,5 miliona KM. Takođe istog dana s računa Ministarstva finansija FBiH izvršena je uplata na račun pomenute firme. Nekoliko dana nakon toga s računa "Srebrene maline" Hodžić je uplatio 7,6 miliona KM na račun dobavljača respiratora u Kini, a odmah nakon toga i 297.000 KM aviokompaniji za troškove prevoza. S računa "Srebrene maline" potom je podignuto i 100.000 KM u gotovini, a kasnije je utvrđeno da su respiratori koji su nabavljeni beskorisni i precijenjeni i oni još nisu podijeljeni svim medicinskim ustanovama, kako su iz Vlade FBiH i FUCZ tvrdili da će biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije