BiH

Podignuta optužnica protiv Kasupovića i Keserovića, pripadnika ID

Podignuta optužnica protiv Kasupovića i Keserovića, pripadnika ID
Foto: N.N. | Podignuta optužnica protiv Senada Kasupovića, pripadnika ID

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Kasupovića, koji se trenutno nalazi u pritvoru, za krivično djelo terorizam.

Kasupović se tereti da je 12. jula 2013. godine iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije gdje se pridružio strukturama terorističke organizacije Islamska država, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On je na ovom području boravio šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine gdje je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime "Muatesim", učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Islamske države u Siriji u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa".

Kasupović se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe.

Uz optužnicu, Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića kojom se tereti za organizovanje terorističke grupe i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Keserović se tereti da je početkom 2013. godine iz Turske ilegalno prešao u Siriju, sa namjerom da se priključi strukturama takozvane Islamske države, koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Nakon što se priključio ovim formacijama, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima i drugim radnjama terorisali stanovništvo, Keserović je zajedno sa drugim licima iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani Islamske države u sirijskim gradovima Haritan, Mimbidž, Rak i Al-Bab.

Optuženi je bio u jedinici "Bejt Komandos" koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa", sve do sloma i poraza struktura Islamske države krajem 2019. godine, kada se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan pravosuđu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Keserović se tereti da je za vrijeme boravka u Siriji, u uniformi i naoružan automatskom puškom, snimio i putem interneta distribuisao video-snimak u kojem lično poziva na ubijanje hrišćana, te tako direktno podsticao druge na izvršenje krivičnog djela terorizam.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe kojoj je pružao pomoć, te putem sredstava informisanja uputio poruku javnosti koja je imala za cilj podsticanje drugih na terorizam, čime je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivčnim djelom terorizma, kao i krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije