BiH

Pratite nas na Google news

Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom

Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom
Foto: Ilustracija | Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom
Fena

SARAJEVO – Tužilaštvo Specijalnog odjeljenja za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv 11 osoba za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Džemala Hadžića, rođenog 1954. godine u Kaknju, Teufika Turudića zvanog “Tufo”, rođenog 1960. godine u Kaknju, Džemala Smola zvanog “Haga”, rođenog 1963. godine u Kaknju, Senada Sikira IKIRA SENADA, rođenog 1959. godine u Kaknju, Benjamina Sikira zvanog “Benče”, rođenog 1969. godine u Kaknju, Harisa Sikira zvanog “Hare”, rođenog 01.07.1971.godine u Kaknju, Enesa Duraka rođenog 1964. godine u Varešu, Mirsada Bešlije, rođenog 1964. godine u Ilijašu, Nusreta Bešlije, rođenog 1962. godine u Ilijašu, Mirzeta Bešlije, rođenog 1968. godine u Sarajevu i Hamdije Spahića, rođenog 1960. godine u Ilijašu.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u opštini Ilijaš, u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubistva) svih osoba  srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u junu 1992. godine, počinjeno ubistvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloljetnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa navedenog područja, u koje se niko od povratnika nije vratio ni poslije završetka rata.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu provelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivaće pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima su malobrojne preživjele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije