BiH

Podignuta optužnica za zločine nad Hrvatima kod Viteza

Podignuta optužnica za zločine nad Hrvatima kod Viteza
Foto: Ilustracija | Podignuta optužnica za zločine nad Hrvatima kod Viteza

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam komandanata i pripadnika bivše Armije BiH koja ih tereti za ubistvo 12 vojnika HVO i dvije žene u Križančevom Selu kod Viteza 1993. godine.

Optužnica je podignuta protiv Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahije, Nijaza Sivre, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Šaćira Omanovića, Kasima Kavazovića i Sadika Omanovića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi za ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice gdje je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO koji su se prethodno predali, kao i dva civilna lica, žene hrvatske nacionalnosti, te pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, navedeno je u saopštenju.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba između bivše Armije RBiH i HVO, u svojstvu komandanata i pripadnika bivše Armije RBiH sa područja centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih lica za vrijeme rata.

Pojedini osumnjičeni terete se da su u svojstvu komandanata jedinica bivše Armije BiH direktno učestvovali u počinjenju zločina, te da nisu preduzeli aktivnosti da spriječe zločine, procesuiraju i kazne počinioce.

Ovaj ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena.

Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ibrahim Purić optužen je u svojstvu komandanta 325. brdske brigade bivše Armije RBiH i komandanta Taktičke grupe Sjever Trećeg korpusa, Ibrahim Tarahija u svojstvu komandanta Trećeg bataljona 325. brdske brigade, Nijaz Sivro u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost te brigade, a Rušit Nurković u svojstvu pomoćnika komandanta za moral, informativno-propagandnu djelatnost i vjerska pitanja 325. brdske brigade.

Preostala četvorica optužena su u svojstvu pripadnika ove brdske brigade.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije