BiH

Podrška HNS-a Bevandi: Bošnjaci da prihvate zakonsko djelovanje

Podrška HNS-a Bevandi: Bošnjaci da prihvate zakonsko djelovanje
Foto: N.N. | Podrška HNS-a Bevandi: Bošnjaci da prihvate zakonsko djelovanje

MOSTAR - Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oštro osuđuje nastup SDA i predsjednika Vlade Federacije BiH (FBiH) Fadila Novalića i daje punu podršku ministru finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslavu Bevandi na insistiranju poštivanja zakonitosti i nedopuštanja vaninstitucionalnog djelovanja pojedincima, pa ni strankama.

Iz HNS-a navode da nastup SDA i Novalića stvara dodatne i nepotrebne pukotine u ionako poljuljano partnerstvo na svim nivoima vlasti u BiH.

"Smatramo nepotrebnim iznošenje čistih provokacija, spinova, kao i etiketiranje hrvatskih političkih predstavnika za propast aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", ističu iz HNS-a.

Iz HNS-a su istakli da je Fiskalni savjet BiH tijelo uspostavljeno zakonom i da po tom zakonu mora funkcionisati i donositi odluke, te da odlučuje o arnžmanima sa MMF-om, na čiju se sjednicu Novalić nije udostojio doći.

"Sjednica fiskalnog savjeta služi tome da se politički predstavnici izjasne o novom tekstu i novom iznosu zaduženja, a radi se o kreditnim sredstvima, za što očito Novalić ili njegova stranka, nisu spremni preuzeti odgovornost", ističu iz HNS-a.

U saopštenju HNS-a se naglašava da su hrvatski zvaničnici spremni raditi uz konkretne prijedloge, mjere i aktivnosti, kao i odgovoriti svim zadacima u skladu sa Ustavom i nadležnostima koje propisuje Ustav i u skladu sa zakonskim procedurama, bez obzira o kojom se nivou vlasti govorilo.

"Pozivamo bošnjačke političke predstavnike da prihvate zakonsko djelovanje i doprinesu zajedničkom prevladavanju krize koja je pogodila sve u BiH", poručili su iz HNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije