BiH

Podrška Velike Britanije OS BiH

Podrška Velike Britanije OS BiH
Foto: OS BiH | Podrška Velike Britanije OS BiH
Srna

LONDON - Ministarstvo odbrane i Oružane snage Velike Britanije nastaviće pružati podršku Oružanim snagama BiH i aktiviranju MAP-a kao preduslova za dalji put BiH ka evroatlantskim integracijama, istaknuto je u Londonu tokom susreta načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Senada Mašovića sa visokim vojnim predstavnicima ove zemlje.

Delegacija Oružanih snaga BiH od 18. do 21. septembra boravi u prvoj službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Velike Britanije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Tokom posjete, Mašović je sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije generalom Gordonom Kenet Mesendžerom razgovarao o proširenju bilateralne vojne saradnje i jačanju podrške Velike Britanije Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u narednom periodu. 

Buduća saradnja, između ostalog, biće usmjerena na realizaciju novih projekata u oblasti školovanja i kursiranja pripadnika oficirskog kora Oružanih snaga BiH na visokim vojnim ustanovama u Velikoj Britaniji, te pomoći u obuci podoficira i procesu izgradnje novog podoficirskog kora. 

Saradnja će se nastaviti i u izvođenju zajedničke obuke i vježbi pripadnika dvije vojske s ciljem unapređenja ukupnih kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH. 

Britanska strana je spremna i da pored trenutnog angažmana u unapređenju infrastrukturnih objekata sanitetske službe Oružanih snaga BiH pruži pomoć za dodatno unapređenje ove službe, ali i drugih oblasti koje doprinose modernizaciji Oružanih snaga. 

Mašović je i ovom prilikom zahvalio na pomoći koju su Ministarstvo odbrane i Oružane snage Velike Britanija do sada pružale u realizaciji brojnih uspješnih projekata saradnje. 

On je prezentovao aktuelno stanje, težišne aktivnosti i operacije Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika ovih snaga u UN i EU misijama i operacijama podrške miru u Avganistanu. 

Mašović je predstavio i druge aktivnosti koje Oružane snage preduzimaju s ciljem ispunjavanja obaveza i preduslova za pristup MAP-u. 

U razgovoru je posebno istaknuta važnost što bržeg aktiviranja BiH u MAP koji vodi daljem napretku BiH i njenih građana, te uspješnijem procesu modernizacije i unapređenja mogućnosti i kapaciteta njenih oružanih snaga, navodi se u saopštenju. 

Mašović se susreo i sa ministrom za odbrambene vojne i civilne snage Velike Britanije i zvaničnikom Britanskog parlamenta Tobias Elvudom. 

Britanski predstavnici su istakli da je njihov cilj da pomognu BiH u razvoju stabilne zemlje kroz doprinos reformi i modernizaciji Oružanih snaga i drugih institucija u BiH koje učvršćuju bezbjednost i omogućavaju da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim integracijama. 

U okviru posjete, vojni ataše BiH u Velikoj Britaniji brigadir Nedžad Sadiković i vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Džonatan Vilijamson potpisali su Sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji između dvije zemlje. 

Mašović se susreo i sa ambasadorom BiH u Velikoj Britaniji Valentinom Marinčić. I ovom prilikom potvrđena je potreba jačanja civilno-vojne saradnje, kao i intenziviranja zajedničkog djelovanja u tom cilju. 

Delegacija Oružanih snaga BiH, koju su činili i brigadiri Edin Fako i Milan Mrđa, te vojni ataše BiH u Velikoj Britaniji brigadir Nedžad Sadiković, imala je i druge bilateralne sastanke i aktivnosti sa visokim vojnim predstavnicima Velike Britanije, navodi se u saopštenju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Zaboravi INAT budi PAMETAN

HE NEZAVISNE !! zasto ovo objavljujete ?????? koga to zanima sta britanci podrzavaju u BIH ?????? pisite nam ko podrzava REPUBLIKU SRBSKU !!!!!!!!!

Stanimir

čim vi nekoga podržavate ni njima neće biti dobro, ni federaciji naravno iako vas vjerno služe

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije