BiH

Podržana inicijativa: Oznakama na službenim vozilima spriječiti zloupotrebe

Podržana inicijativa: Oznakama na službenim vozilima spriječiti zloupotrebe
Foto: Ilustracija | Podržana inicijativa: Oznakama na službenim vozilima spriječiti zloupotrebe

SARAJEVO - Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH podržala je jednoglasno inicijativu poslanika SDP-a Saše Magazinovića da se stave oznake na službena vozila institucija BiH kako bi se izbjegla zloupotreba.

Magazinović je  obrazlažući svoju inicijativu pred članovima Komisije, kazao da se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, na način da se propiše jasno označavanje službenih vozila nalјepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima bilo jasno vidlјivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprečavanja zloupotreba korištenja.

Magazinović tvrdi da od 100 službenih vozila koje koriste institucije BiH, petkom ne vidi ni jedno na parkiralištu  Parlamenta, te da  se sa službenim vozilima ide na more i da se čak ni ne skida odobrenje sa vozila.

"Obilaze se vikendice, vozi ciment za vikendice, daje se auto na 24-satno korištenje nekim državnim službenicima", kaže Magazinović. On je rekao da se ova inicijativa ne odnosi na vozila ministara, članova Predsjedništva i rukovodioca Parlamentarne skupštine BiH, kao ni na vozila OBA.

Mirsad Kukić (SDA), član Komisije  kazao je  juče da treba biti pažljiv kada je u pitanju označavanje vozila, jer situacija je teška, kako je rekao, i mora se pronaći način da se zaštite zvaničnici.

"Nemam ništa protiv inicijative, samo mislim da tu treba biti pažljiv i da se o tome treba izjasniti Ministarstvo bezbjednosti", rekao je Kukić, a Magazinović mu je na to odgovorio da očigledno nije čitao inicijativu jer u njoj se spominje izuzetak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije