BiH

Pogledajte svečani defile na ulicama Banjaluke

Pogledajte svečani defile na ulicama Banjaluke
Foto: N.N. | Pogledajte svečani defile na ulicama Banjaluke

BANJALUKA - Povodom proslave Dana Republike - 9. januara, u centru Banjaluke održan je svečani defile.

Svečanom defileu prisustvovalali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srbije Ana Brnabić.

Defileu su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, ministri u vladama Srpske i Srbije i u Savjetu ministara.

Svečani defile činio je Zastavni vod, 12 ešalona jedinica i šest motorizovanih ešalona MUP-a Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Srpsku.

Na čelu ešalona jedinica i motorizovanih ešalona MUP-a je rukovodilac defilea Goran Amidžić, koji je načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja. U ešalonima su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Posebnih snaga Policije, te kadeti Policijske akademije.

Civilni sektor činila su 34 ešalona, od čega je jedan motorizovan. U ovim ešalonima su i predstavnici studenata, boraca, ratnih invalida, veterana, nacionalnih manjina, sportisti, vatrogasci.

Paradni marš, djelo kompozitora Stanislava Biničkog, izvodi Policijski orkestar.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije