BiH

Pohvale iz EU za Upitnik, kritike zbog Izbornog zakona

Pohvale iz EU za Upitnik, kritike zbog Izbornog zakona
Foto: Ilustracija | Pohvale iz EU za Upitnik, kritike zbog Izbornog zakona

BANJALUKA, BRISEL - Evropska komisija priprema privremeni izvještaj o napretku BiH prema EU, potvrdila je Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u Sarajevu.

Ona je pojasnila za "Nezavisne" da će Evropska komisija narednog mjeseca izdati kraći i privremeni izvještaj, ali nije mogla navesti detalje šta bi se sve u njemu moglo naći. 

"Izvještaj će obuhvatiti političke i ekonomske kriterije, reformu javne uprave, osnovna prava te vladavinu prava. U međuvremenu Komisija radi na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU, koje je predato zemaljama članicama EU u Savjetu EU u septembru 2016. godine", rekla je ona.

Podsjećanja radi, izvještaj će biti objavljen u sklopu paketa izvještaja za zemlje koje su uključene u proširenje, kako je bilo najavljeno u novembru 2016. godine, kada je rečeno da 2017. godine neće biti izvještaja, a da će naredni biti objavljeni u martu 2018. godine.

Milović-Halilovićeva je naglasila da će izvještaji za sve zemlje proširenja obuhvatiti period od oktobra 2016. do marta ove godine, a da će BiH biti obuhvaćena privremenim izvještajem.  

"Koliko je vremena Komisiji potrebno da predstavi svoje mišljenje o BiH biće poznato nakon procjene odgovora na upitnik, koji su predati predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru 28. februara ove godine", naglasila je Milović-Halilovićeva.

S obzirom na to da je u ovom trenutku nemoguće sa sigurnošću reći šta će u privremenom izvještaju pisati, može se naslutiti da će BiH biti pohvaljena zbog popunjavanja upitnika, ali i kritikovana zbog neispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH u pogledu izmjena Izbornog zakona.

Kritike će sasvim sigurno biti izrečene i zbog slabog napretka u borbi protiv korupcije, ali će BiH biti pohvaljena za ispunjavanje mjera iz Reformske agende, a sasvim sigurno i za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama u decembru prošle godine, što je oslobodilo narednu tranšu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, smatra da u izvještaju neće biti puno napretka.

"Iz izjava samih predstavnika EU se vidi da nema napretka, naročito nakon izjava Džozefa Dola, koji je otvoreno i jasno rekao. Svi indeksi globalnih pokazatelja pokazuju da BiH pada na svim relevantnim ljestvicama. To bi svima trebalo da bude ozbiljno upozorenje", smatra Šolaja.

Ističe da činjenica da je BiH predala upitnik nije nikakav uspjeh, kako to političari pokušavaju predstaviti, već da se radi o skriningu stanja koji, kako kaže, neumitno pokazuje da stanje izgleda jako loše.

"Političke elite u BiH nemaju spremnosti da sprovode reforme niti ih to zanima. Oni upražnjavaju evroretoriku kao evropski bombon za stanovnike misleći da se može kupiti vrijeme kod EU i povjernje kod stanovnika", navodi Šolaja.

Kada se radi o novoj Strategiji za zapadni Balkan, Šolaja ocjenjuje da se radi o papiru kojim EU samo pokazuje da se bavi zapadnim Balkanom, a da je za istinske reforme potreban angažman cijelog društva.

"Mi smo nažalost jako daleko od EU i to su nam i rekli – Albanija, koja nam je nekad bila simbol zaostajanja, sad je ispred nas, a mi smo u toj grupi s Kosovom, koje je juče nastalo kao država", zaključio je Šolaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije