BiH

Pokrenuta inicijativa za smjenu Vlade TK

Pokrenuta inicijativa za smjenu Vlade TK
Foto: Ilustracija | Pokrenuta inicijativa za smjenu Vlade TK

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) u Skupštini Tuzlanskog kantona Mahir Mešalić pokrenuo je inicijativu za sazivanje hitne sjednice ovog zakonodavnog tijela, a na kojoj bi se raspravljalo o smjeni Kantonalne vlade.

Razlog za pokretanje inicijative Mešalić je u razgovoru za "Klix.ba" naveo kršenje moratorija na zapošljavanje i imenovanje u javnim ustanovama, odnosno preduzećima u Tuzlanskom kantonu, a koji je 21. decembra prošle godine donijela Kantonalna skupština.

"Kao Klub zastupnika DF-a u Skupštini TK odlučili smo se na pokretanje inicijative jer Vlada TK krši moratorij na zapošljavanje u javnim preduzećima, a koji je Kantonalna skupština donijela na početku mandata. Također, nismo zadovoljni radom ove vlade i želimo da oni što prije odu", rekao je Mešalić za "Klix.ba".

Mešalić tvrdi i da Vlada TK koju vode Savez za bolju budućnost (SBB) i Pokret demokratske akcije (PDA) u proteklom periodu nije pokrenula nijedan kapitalni projekat koji bi vodio ka razvoju ovog kantona.

"Kao razlog možemo navesti i podizanje optužnice vezano za Javno preduzeće Šume TK gdje smo očito imali evidentan pritisak na menadžment i uposlenike da se stave u funkciju političkih stranaka. Ali, mi se sada zalažemo na što veću depolitizaciju javnih preduzeća koja treba prepustiti struci", dodao je Mešalić.

Mešalić je uputio javni poziv za podršku prije svega strankama Bh. bloka koji uz DF čine još i Socijaldemokratska partija (SDP) te Naša stranka.

Predsjednik kluba poslanika Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić je rekao da je dobio inicijativu, međutim da je ne može potpisati sve do trenutka dok napismeno ne dobije dokaze da je aktuelna Vlada TK prekršila moratorijum na zapošljavanje i imenovanje u javnim ustanovama, odnosno preduzećima.

Za sazivanje hitne sjednice Skupštine TK potrebno je 12 poslaničkih potpisa, a Mešalić ih dosad ima četiri. Uz tri DF-ova podršku inicijativi dala je i Stranka za BiH s jednim potpisom.

Vlada TK koju čine SBB i PDA trenutno djeluje u tehničkom mandatu, s obzirom na to da vlast u ovom kantonu još uvijek nije formirana u cjelosti nakon opštih izbora u oktobru prošle godine. Građanski blok koji je imao većinu u Skupštini TK već izvjestan period faktički ne postoji, a sve je zapelo oko izbora bošnjačkog člana rukovodstva ovog zakonodavnog tijela.

"Zaključkom na hitnoj sjednici Skupštine TK precizirali bismo da sekretari ministarstava preuzmu funkciju ministara do imenovanja nove Vlade, tako da funkcionisanje kantona ne bi bilo ugroženo, a mogli bismo napraviti i određene uštede, jer bi ministri u tehničkom mandatu napustili ove pozicije", dodao je Mešalić.

Izvještaji sa sjednica Vlade TK koju predvodi Jakub Suljkanović iz PDA pokazali su da su imenovanja nastavljena i nakon moratorijuma, a da li i ostali poslanici u Skupštini TK podržavaju inicijativu DF-a konkretno će se znati u narednim danima.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije