BiH

Pokret ZnG izbačen iz svih kombinacija "osmorke"

Pokret ZnG izbačen iz svih kombinacija "osmorke"
Foto: Anadolija | Pokret ZnG izbačen iz svih kombinacija "osmorke"

SARAJEVO - SDP, NiP i Naša stranka, odnosno "trojka", pokret "Za nove generacije" (ZnG) više ne smatraju partnerom i sa njima više ne mogu biti u kombinaciji u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH.

Još ranije pokret "Za nove generacije" izašao je iz koalicije stranaka koje su bile okupljene u "osmorku", međutim sada više neće biti dio zajedničke priče ni oko Federacije BiH i nije nemoguće da stranke "osmorke" ne napuste još pojedine stranke.

"Oni imaju poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da u toj nekoj kvoti NES sa njima sarađuje kao partnerima. Kada je u pitanju 'trojka', za nas više nisu partneri", rekao je Nermin Nikšić nakon sastanka "osmorke" održanog u prostorijama SDP-a u Sarajevu.

Problemi u strankama "osmorke" kulminirali su nakon što SDP kao najveća stranka te koalicije nije dobio mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Navodno, umjesto SDP-a mjesto delegata dobio je Zlatko Miletić iz pokreta "Za nove generacije", koji je rekao da nikada ni na jednom sastanku "osmorke" nije razmatrano pitanje njegovog izbora.

"Ograđujem se od tog problema koji nije trebao ispasti", rekao je Miletić.

Što se tiče pokreta "Za nove generacije", koji je bio dio "osmorke", u SDP-u nakon sjednice Predsjedništva ove stranke rekli su da, što se njih tiče, "osmorka" je sada "sedmorka" te da "Za nove generacije" za njih više ne postoji.

Sam Miletić na ovo izbacivanje iz "osmorke" rekao je da je "Za nove generacije" poslužio za tretiranje NES-a i SBiH, međutim NES i SBiH već ranije su istakli da sa "osmorkom" nisu u koaliciji na nivou BiH te da su samo partneri na nivou FBiH.

"Ispalo je da sam ja kriv što tri glasa nisu dali, a 'trojka' (SDP, NiP i Naša stranka) plus HDZ imali su četiri glasa. Da su htjeli, mogli su se dogovoriti i mogli su izglasati bilo koje ime", rekao je Miletić pojašnjavajući kako se glasalo u Domu naroda Parlamenta FBiH o delegatima za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku "osmorke" je bilo govora i o tome da li treba dati podršku kandidatu SDA za potpredsjednika Federacije BiH, a kako je rekao Nikšić, mišljenja su tu podijeljena. Podsjećanja radi, Elemedin Konaković, lider NiP-a, još ranije je rekao da, što se njega tiče, treba dati podršku kandidatu SDA, jer ova stranka sa DF-om ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH koji i predlaže kandidate za tu funkciju.

Nikšić je danas rekao da je informisao partnere da je kao predsjednik SDP-a dopustio kantonalnim organizacijama da vode razgovore o vlasti na kantonalnim nivoima, ali da će konačnu odluku donijeti organi SDP-a.

Što se tiče formiranja vlasti na kantonalnim nivoima, sve izvjesnije je da će SDP u Tuzlanskom kantonu pokušati formirati vlast sa SDA i DF-om.

Nakon zaključka Predsjedništva SDP-a da njihove kantonalne organizacije krenu u formiranje vlasti na tom nivou, sve izvjesnije je da će ova stranka u Tuzlanskom kantonu u vlast sa SDA i DF-om.

"Mi smo sinoć, nakon odluke SDP-a BiH, formirali pregovarački tim koji će otvoriti pregovore sa SDA o formiranju Vlade TK. Prvi sastanak sa SDA će biti u srijedu ili do kraja sedmice. Mi, naravno, imamo i neke uslove za ulazak u vlast, ali o tome ćemo sa kolegama iz SDA", rekli su u Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla, a prenose lokalni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije