BiH

Pola miliona evra za projekte povratka i održivosti Hrvata u BiH

Pola miliona evra za projekte povratka i održivosti Hrvata u BiH
Foto: Anadolija | Pola miliona evra za projekte povratka i održivosti Hrvata u BiH

ZAGREB - U Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje održano je svečano potpisivanje i uručenje ugovora o dodjeli finansijske podrške u vrijednosti od preko 500.000 evra projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uslova života u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Provedenim javnim pozivom za prikupljanje zahtjeva za dodjelu finansijske podrške projektima za podsticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uslova života u Bosni i Hercegovini, zajedničko Povjerenštvo za provođenje Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske ocijenilo je pristigle ponude te dodijelilo finansijsku podršku za ukupno 44 podnosioca projektnih zahtjeva.

Ukupna vrijednost svih Ugovora o dodjeli finansijskih sredstava iznosi 3.830.092,00 kuna (517.500 evra).

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas izjavio  je kako je zadovoljan brojem i različitim profilima prijavljenih projekata koji dolaze iz svih sfera života, od obrazovanja do malih porodičnih pooljoprivrednih preduzeća te kako očekuje da će se tim ljudima olakšati svakodnevica.

„Ovi projekti pomažu, ne samo Hrvatima nego u područjima gdje se provode pomoći će cijelom kraju i svim ljudima koji tamo žive. To je još jedan način pokazivanja prijateljstva prema Bosni i Hercegovini kao državi u kojoj žive tri jednakopravna konstitutivna naroda“, kazao je Milas.

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar poručio je kako je ovo, prije svega, simboličan čin pomoći opstanku Hrvata u raznim dijelovima BiH.

Najveća donacija u iznosu od 200.000 kuna (27.000 evra) dodijeljena je Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Nova nada“ iz Tomislavgrada, a sredstva će biti namjenski utrošena za kupovinu novog kombi vozila za prevoz učenika s poteškoćama u razvoju.

Anđelka Buljan, direktorica ovog centra, poručila je kako će donacija omogućiti djeci koja nisu uključena u program školovanja i odgoja da počnu koristiti usluge Centra.

Najmanji projekt od ukupno 44 finansirana, potpomognut je s 20.000 kuna (2.700 evra), a uručen je Udruženju Posavljaka „Feniks“ iz Odžaka za sanaciju i uređenje poljskih puteva.

Na konkurs za dodjelu sredstava prijavilo se 126 projekata ukupne vrijednosti preko 32 miliona kuna.

Dodjela finansijske podrške provodi se temeljem zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. novembra 2017. godine, u okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije