BiH

Policija ne može da uđe u džamiju Kralj Fahd

Policija ne može da uđe u džamiju Kralj Fahd
Policija ne može da uđe u džamiju Kralj Fahd
Mirza Čubro

SARAJEVO - Kulturni centar "Kralj Fahd" u Sarajevu ima status diplomatsko-konzularnog predstavništva Saudijske Arabije i u ovom kompleksu ne važe zakoni Bosne i Hercegovine.

Ova informacija "Nezavisnim" je potvrđena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, MUP-u Kantona Sarajevo, ali i samom centru.

Obavještajna i sigurnosne agencije BiH u više su navrata upravo džamiju i kompleks ovog centra označile kao mjesto okupljanja radikalnih islamista.

"Federalna policija provjerava nekoliko osoba koje se okupljaju u ovom centru, a poznate su po ekstremističkim stavovima. Neke od njih su pod nadzorom zbog sumnje da bi mogli biti povezane s određenim nezakonitim aktivnostima", kazao je jučer sagovornik "Nezavisnih" iz FMUP-a.

Federalna policija je prije više od godinu počela provjere navoda da je upravo ovaj centar mjesto okupljanja radikalnih islamista, nakon saznanja da u ovom centru vehabije drže ideološke propovijedi i političke govore. Kompleks u čijem su sastavu džamija, sportska dvorana, biblioteka, učionice, internet centar i drugo izgradila je Kraljevina Saudijska Arabija prije desetak godina, a eksteritorijalni status su mu dodijelile vlasti BiH.

"Kulturni centar ima eksteritorijalni status. Centar je u vlasništvu suadijskog ministarstva visokog obrazovanja i kao takav ima pravo na status DKP-a. Džamija koja je dio kompleksa pod upravom je saudijskog ministarstva za vjerska pitanja i ona nema eksteritorijalni status", kazali su u Kulturnom centru "Kralj Fahd", koji je lociran u sarajevskom naselju Mojmilo.

Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, pojašnjava da eksteritorijalni status znači da nad kompleksom u kojem je sjediše Ambasade, Konzulata, rezidencija ambasadora, te kulturni centri koji su povezani s Ambasadom, domicilne vlasti nemaju nikakvu kontrolu.

"U tim prostorima važe pravila, ustav i zakoni zemlje čije je to diplomatsko-konzularno predstavništvo. Sve zemlje moraju poštovati pravilo nepovredivosti prostora. Primjerice, naši vatrogasci ne smiju intervenirati u slučaju požara u tim prostorima bez odobrenja zemlje čije je to predstavništvo", pojašnjava Perković.

Saznanja federalne policije o okupljanju radikalnih islamista u ovom kompleksu ranije su proslijeđena Tužilaštvu BiH. Perković, pak, pojašnjava da su svi objekti koji imaju eksteritorijalni status izuzeti od djelovanja sudbene vlasti BiH.

"To nije praksa i pravilo samo u BiH, nego je to propisano konvencijama o međunarodnim diplomatskim odnosima. Na primjer, osoba koja bježi od policije može ući u bilo koju ambasadu ili konzulat i naša policije mora zaustaviti potragu", naglasio je Perković.

Zatražen poseban status i za Kulturni centar u Mostaru

Kraljevina Saudijska Arabija u BiH je izgradila i obnovila desetine vjerskih objekata i škola, ali ih je sve, osim kulturnih centara u Sarajevu i Mostaru, predala vlastima BiH. U Kulturnom centru u Sarajevu potvrdili su da je od vlasti BiH zatraženo da se eksteritorijalni status dodijeli i Kulturnom centru koji je u Mostaru izgradila Saudijska Arabija i ovaj zahtjev je u proceduri. Direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd"u Sarajevu Abdulaziz El Akili je i ataše za kulturu Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije