BiH

Pratite nas na Google news

Političari tvrde da su siti "bijelog hljeba"

Političari tvrde da su siti "bijelog hljeba"
Foto: N.N. | Političari tvrde da su siti "bijelog hljeba"
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Svi poslanički klubovi u Narodnoj skupštini RS načelno su podržali ideju da se ukine "bijeli hljeb", odnosno dobijanje plate i drugih privilegija nakon isteka mandata nekom funkcioneru.

Dok su neki rekli da će direktno podržati inicijativu koju je juče u skupštinsku proceduru uputio Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS i Ujedinjene Srpske, drugi su rekli da prvo moraju da se upoznaju s konkretnim prijedlozima, ali da su u principu spremni da ovu ideju podrže.

Petković je juče predstavljajući inicijativu rekao da se ona sastoji od nacrta izmjena dva zakona: Nacrta zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Nacrta zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave. U oba ova rješenja bi se, kako je objasnio, ukinuli članovi koji funkcionerima omogućavaju da platu primaju šest mjeseci nakon isteka mandata. Podsjetio je da je u prošlom sazivu 37 poslanika i delegata nakon prestanka mandata u NS RS i Vijeću naroda RS, ali i ministara koristilo "bijeli hljeb", za šta je u neto iznosu Vlada izdvojila 600.000 KM.

"Smatram da je ova privilegija nepotrebna i došlo je vrijeme da bude ukinuta", dodao je Petković i dodao da bi se sredstva mogla usmjeriti za izgradnju vrtića i opremanje škola. Istakao je da je neophodno označiti i službena vozila da bi mogla da bude kontrolisana njihova upotreba.

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, kaže za "Nezavisne" da njegov klub podržava ovu ideju.

"Kompleksan je zakon i očekujem da u narednom periodu sjednemo svi i dogovorimo sve mjere koje trebaju i koje su vezane za prava i obaveze izabranih funkcionera. To nikako ne treba da bude populistička i jednokratna priča, nego definisanje svih prava i obaveza koje treba da imaju oni koje su građani birali", rekao je Žunić.

I Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a, kaže da ovu ideju podržava te ističe da političari treba da dijele sudbinu naroda koji predstavljaju.

"Ima dosta stvari koje ova vlast radi koje ne valjaju i ima dosta drugih mjera koje treba donijeti, ali podržavamo ukidanje 'bijelog hljeba' i mi ćemo se konstruktivno postaviti po tom pitanju kad to dođe na red", rekao je Stanić za "Nezavisne".

Milan Švraka, poslanik PDP-a, podsjeća da je njihov poslanički klub već jednom pokretao takvu inicijativu i da je on lično apsolutno za to da podrži i ovu, ako je dobro obrazložena.

"Političari ne treba da budu privilegovani na bilo koji način i treba da dijele sudbinu naroda. Zato sam spreman da to podržim", rekao je Švraka "Nezavisnim".

Spomenka Stevanović, šefica Kluba Demosa, takođe za "Nezavisne" ističe da je njen klub za ovakav prijedlog i da je spremna da ga i lično podrži.

"Ideju apsolutno podržavam. Ovaj prijedlog može pomoći da se poboljša percepcija javnosti prema političarima. Dio građana koji se informišu putem nekih medija ima pogrešnu percepciju o nama, ali istina je uvijek negdje na sredini. Ovo je dobar način da se možda malo više približimo građanima", rekla je Stevanovićeva.

Darko Banjac, šef Kluba DNS-a, rekao je "Nezavisnim" da podržava ideju i kaže da mu je drago što će taj prijedlog doći pred narodne poslanike.

"Klub DNS-a će podržati sve ono što su realne uštede, kao i sve ono što znači smanjenje nepotrebnih privilegija", rekao je Banjac.

Maksim Skoko, šef socijalista, takođe je rekao da je spreman da podrži ovu inicijativu.

"Ne treba da postoje sve one privilegije koje imaju političari, a nemaju obični građani. Političari su u službi građana, a ne obrnuto", zaključio je Skoko za "Nezavisne".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije