BiH

Političari više neće odlučivati o sukobu interesa

Političari više neće odlučivati o sukobu interesa
Foto: N.N. | Političari više neće odlučivati o sukobu interesa

SARAJEVO, BANJALUKA - Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH pokrenuli su inicijativu za izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti BiH, kojim traže da se političari isključe iz komisije koja utvrđuje da li je neko ili nije u sukob interesa.

"Komisiju treba da čine stručnjaci sa iskustvom u toj oblasti, sa položenim pravosudnim ispitom, a koji nemaju veze sa politikom, odnosno nisu ni u jednoj političkoj stranci", rekao je Jasmin Emrić, poslanik A-SDA u Predstavničkom domu i sadašnji predsjedavajući Komisije.

Pored Emrića, inicijativu za izmjenu zakona potpisalo je još sedam poslanika, a već na sljedećoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma biće odlučeno kada će se ove izmjene zakona naći na dnevnom redu.

"Nema razloga da se odugovlači. Očekujemo uskoro da raspravljamo o tome i vjerovatno će tokom parlamentarne procedure biti zahtjeva za izmjenama još nekih dijelova teksta, ali osnovni cilj je da ljudi iz politike i političkih stranaka ne odlučuju da li je neko ili nije u sukobu interesa", rekao je Emrić.

Protiv rješenja da, između ostalih, i poslanici budu članovi Komisije za odlučivanje o sukobu intresa bile su gotovo sve međunarodne organizacije u BiH, a u svojim izvještajima i Sekretarijat Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) skrenuo je pažnju na te probleme.

"Nezavisne" su još ranije pisale da, ukoliko se do opštih izbora naredne godine nešto ne promijeni, u BiH neće biti nikoga da odlučuje o sukobu interesa iako bi u periodu poslije izbora ova komisija trebalo da ima najviše posla. Problem je u tome što je sadašnjim članovima Komisije za odlučivanje o sukobu interesa mandat u toj komisiji vezan za poslanički, tako da poslije izbora Komisija za odlučivanje o sukobu interesa praktično neće postojati.

"Bio bih sretan da se oni, poslanici, izuzmu iz rada te komisije i za mene bi bilo iznenađenje da te izmjene prođu jer svima je više nego jasno da politika želi da sve stavi pod svoju kontrolu", rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Centralne izborne komisije (CIK).

Dok političari u BiH odlučivanje o sukobu interesa nisu stavili pod svoju kontrolu, upravo je CIK odlučivao o tome da li je neko u sukobu interesa, a kako kaže Šehić, prebacivanjem tog posla na poslanike bilo je jasno da od toga neće biti ništa.

Takođe, naglašava da je veliko pitanje da li će, ukoliko prođu izmjene zakona, u Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa ući nezavisni stručnjaci jer se zna kako se kod nas dolazi na pozicije, navodeći primjer izbora sudija Ustavnog suda BiH koji su ujutro bili na stranačkoj funkciji, a popodne izabrani za sudiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije