BiH

Političarima za WC 750.000 KM

Političarima za WC 750.000 KM
Političarima za WC 750.000 KM

SARAJEVO - Služba za zajedničke poslove institucija BiH 7. avgusta ove godine raspisala je javni natječaj za kupovinu toalet-papira i ostalog higijensko-potrošnog matarijala, za koji će biti izdvojeno čak oko 750.000 KM u periodu dvije godine!

Preračunato po danima, naši zvaničnici i predstavnici vlasti u toku 24 mjeseca, na koliko će biti sklopljen aranžman, na ove namjene trošiće oko 31.250 KM mjesečno, ili 1.250 KM dnevno (računajući 25 radnih dana), što su zaista enormne brojke.

Također, ono što se nameće samo po sebi jeste i pitanje samih količina toalet-papira koje će koristiti naši političari i zvaničnici.

Uzročno-posljedično, moramo se također zapitati koliko će radnog vremena naši predstavnici vlasti provoditi u toaletima, a koliko na svojim radnim mjestima?

Na sve ovo Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, naglašava kako nije riječ samo o toalet-papiru, već i o svim drugim higijenskim potrepštinama.

"To je kompletan higijensko-potrošni materijal, sredstva za higijenu, sapuni, džogeri, četke. Mi imamo više od sto čistačica, u pet bh. gradova, najviše u Sarajevu", pojašnjava Perković.

On je potvrdio da će ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem biti sklopljen na dvije godine, a konkurs će biti otvoren do 23. septembra, kada je zakazano i otvaranje ponuda.

Podsjećamo, pažnju javnosti nedavno je zaokupila vijest o tome da će Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u skladu sa planom nabavki za 2015. godinu, za iste namjene izdvojiti 68.000 KM, što je protumačeno kao enormno mnogo.

Šta onda reći za ovu, desetostruko masovniju nabavku toalet-papira, makar će on biti korišten u WC-ima institucija u pet bh. gradova.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih incijativa (CCI), koji godinama prati rad institucija BiH, ističe "da bi u skladu sa mjerama štednje, "koje se promoviraju na svim nivoima u BiH, bilo dobro da tako bude i na državnom nivou".

"Bilo bi dobro da ova razina vlasti bude pozitivan primjer svim drugim u ovoj zemlji. Nažalost, nemam dovoljno ulaznih informacija o navedenoj problematici da bih mogao reći da li je to malo ili mnogo novca, ali svakako želim istaknuti da je iznimno važno dosljedno poštivanje važećih zakonskih odredbi i postojećih odluka prilikom nabavke navedenih potrepština, jer se radi o značajnim sredstvima poreskih obveznika naše zemlje i taj proces mora da bude maksimalno transparentan", ističe Ćavar.

Poručuje da, ukoliko tokom ovog procesa ili nakon njegovog okončanja budu uočene bilo kakve nepravilnosti, "odgovorne osobe treba da budu pozvane na odgovornost".

"Nijedna KM građana BiH ne smije se trošiti nenamjenski i mimo postojeće zakonske regulative", zaključuje Ćavar.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije