BiH

Politika koči popis poljoprivrede

Politika koči popis poljoprivrede
Foto: Arhiva | Politika koči popis poljoprivrede

BANJALUKA - Iako se svi slažu da je BiH neophodan popis poljoprivrede, još nije postignut politički dogovor po ovom pitanju, a glavni problem je to što nema saglasnosti o tome da li je za sprovođenje ovog popisa neophodan zakon na nivou BiH ili odluka o metodologiji.

"Taj popis se dogovara i intenzivno se u okviru pododbora radi na tome, a i predstavnici tri statističke institucije stalno pričaju o njemu. Glavni problem je treba li ili ne treba zakon za sprovođenje tog popisa. Kontaktiran je i Eurostat i objašnjenje je da je za popis stanovništva neophodan zakon, a za popis poljoprivrede kako se dogovorimo", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak statističkim agencijama.

Trenutno, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja još nije uradila popis poljoprivrede, a taj posao zadnji put uradila je još davne 1960, iako je praksa da se on radi svakih 10 godina. U skladu sa preporukama Svjetske agencije za hranu, naredni popisi poljoprivrede planiraju se u ciklusu 2019-2021. godina.

"Uz poštovanje preporuka FAO i Eurostata, statističke institucije u BiH popis poljoprivrede planiraju da realizuju 2021. godine", rekli su nam u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, dodajući da će u septembru biti obavljeno pilot istraživanje.

Na pitanje da li je za popis poljoprivrede potreban novi zakon, u Republičkom zavodu za statistiku kažu da je dogovor rukovodilaca tri statističke institucije da se popis sprovede na osnovu jedinstvene metodologije usklađene s EU regulativama.

"Trenutno sve se nalazi pred Savjetom ministara BiH i sada je politika na djelu. Jedni hoće zakon, a drugi ni da čuju da se radi popis poljoprivrede po osnovu jedinstvenog zakona jer je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta i to je sva priča", potvrđeno nam je iz nekoliko izvora.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je neophodan popis poljoprivrede, prije svega zbog uspostavljanja preduslova za kreiranje agrarne politike zasnovane na činjeničnom stanju na terenu.

"Predstavnici EU, Agencije za statistiku BiH i Zavoda za statistiku FBiH insistiraju na donošenju zakona o popisu poljoprivrede BiH. S druge strane, predstavnici Republičkog zavoda za statistiku RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS smatraju da, u skladu s entitetskim nadležnostima u poljoprivredi, nije potrebno donositi poseban zakon na nivou BiH, već je dovoljno usvojiti usklađene programe statističkih istraživanja i primijeniti jedinstvenu metodologiju popisa poljoprivrede", rekli su nam u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Kada je u pitanju EU, praksa u vezi s zakonom o popisu poljoprivrede je različita, a i Eurostat kao zvanične prihvata rezultate koji su sprovedeni bez zakona.

Popis poljoprivrede podrazumijeva popis svog obradivog zemljišta, krupne stoke, peradi i svih domaćih životinja, kao i mehanizacije, radne snage, objekata za uzgoj životinja, skladištenje proizvoda, itd.

Popisivanje

- obradivo zemljište,

- krupna stoka,

- perad i sve domaće životinje,

- mehanizacija,

- radna snaga,

- objekti za uzgoj životinja,

- skladištenje proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije