BiH

Položen kamen temeljac za gradnju TE Gacko 2

Položen kamen temeljac za gradnju TE Gacko 2
Položen kamen temeljac za gradnju TE Gacko 2

GACKO Kamen temeljac za izgradnju drugog bloka termoelektrane Gacko snage 660 megavata postavljen je juče u Gacku, čime je počela realizacija najveće investicije u Republici Srpskoj.

Prethodno su sporazum o provedbi investicije `teške` oko 1,4 milijarde maraka potpisali predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i predsjednik Odbora direktora `Elektroprivrede Češke Republike` (ČEZ) Martin Roman. Svoje potpise na sporazum su stavili i direktor `Merdžer akvizicije`, dijela ČEZ-a, Vladimir Šmalc, direktor `Elektroprivrede RS` Pantelija Dakić i direktor Termoelektrane Gacko Vlastimir Savičić.

`Ovaj projekat je dobar za Gacko, za RS, ali i za Češku, jer garantuje siguran posao, siguran profit i sigurno radno mjesto, čime će RS privući velike investitore među kojima smo sa ČEZ-om najviše odmakli`, istakao je Dodik poslije polaganja kamena temeljca.

On je naglasio da je ovo samo početak investicija te da Srpsku očekuju druge termo i hidroelektrane, autoputevi, centrale koje će biti građene zahvaljujući inostranom kapitalu, ali i domaćim sredstvima prvenstveno od prodaje `Telekoma`.

O projektu koji ne samo da je najveća investicija u RS, nego i najveća investicija ČEZ-a u inostranstvu, govorio je i Martin Roman, koji je i istakao izuzetno profesionalan stav Vlade RS prilikom prethodnih pregovora.

On je izrazio nadu da je ovo samo početak saradnje sa privrednicima BiH i dodao da će termoelektrana koja je u planu biti izgrađena prema svim svjetskim ekološkim standardima.

Direktor `Elektroprivrede RS` je investiciju u Gacku nazvao jednim od najznačajnijih privrednih poduhvata u RS, ali i u regionu i istakao da će ovaj projekat ući u istoriju razvoja RiTE i `Elektroprivrede Srpske`.

`U ovoj termoelektrani će se proizvoditi oko 4.500 gigavat-časova električne energije, pored koje će se izvršiti i rekonstrukcija postojećeg bloka. To će zajedno sa novim blokom u Ugljeviku slične snage kao u Gacku, te novim hidroelektranama koje će se graditi koncesijama, uveliko popraviti energetski sektor ovog kraja`, istakao je Dakić.

Ambasador Češke Jirži Kudela je izrazio nadu da je ovaj kamen temeljac u stvari temelj saradnje, kako je rekao, jedne zemlje koja je član EU i zemlje koja će to tek biti.

Novi blok termoelektrane će biti sagrađen do 2069. godine, a studija izvodljivosti će biti završena do kraja juna. Slijede projekti vezani za dobijanje neopohodnih zakonskih preduslova za gradnju novog objekta, te početak radova na kojima će, kako je rečeno, biti angažovano oko 5.000 radnika, dok će novi blok zapošljavati oko 1.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije