BiH

Položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima Vojske RS u Banjaluci

Položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima Vojske RS u Banjaluci
Foto: RTRS | Položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima Vojske RS u Banjaluci

BANJALUKA - Na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

U ime institucija vijenac je položila delegacija Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Republike Željkom Cvijanović.

Delegaciju su činili predsjednik Narodne skupštine Republik Srpske Nedeljko Čubrilović, Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Po ružu su položili ministri u Vladi Srpske, predstavnici Vijeća naroda Republike Srpske, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministri u Savjetu ministara, srpski predstavnici u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i nevladinih organizacija od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Republika Srpska sutra slavi 28. rođendan. Osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije