BiH

Poltavčenko: Prijateljske veze vodile konkretnoj saradnji

Poltavčenko: Prijateljske veze vodile konkretnoj saradnji
Foto: Jelena Đurđević | Poltavčenko: Prijateljske veze vodile konkretnoj saradnji

BANJALUKA - Gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko izjavio je danas u Banjaluci da je od velikog značaja što su prijateljske veze Republike Srpske i Sankt Peterburga rezultirale konkretnom saradnjom, posebno u razvoju trgovinskih i ekonomskih veza.

Obraćajući se na forumu "Strateški dijalog o saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske", Poltavčenko je ukazao na značaj izvoza kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz Srpske u Rusku Federaciju.

"Danas možemo reći da ruski potrošači sa zadovoljstvom koriste voće iz Republike Srpske. Razmotrićemo i mogućnost izvoza drugih proizvoda, uključujući meso, jer se naši ljudi jako pozitivno odnose prema proizvodima sa prostora bivše Jugoslavije, pogotovo BiH i Republike Srpske", rekao je Poltavčenko.

On je naveo mogućnost perspektivne saradnje u oblasti stambeno-komunalnih pitanja, ističući da Sankt Peterburg trenutno rješava problem regulisanja vodnih kanala, gdje može Republici Srpskoj ponuditi sasvim nove tehnologije.

"Zanimljiva nam je i saradnja koju ćemo realizovati u oblasti informacionih tehnologija, kao što je korištenje elektronskih zdravstvenih kartona. Mi smo uveliko prešli na ovaj sistem i imamo odlične rezultate, prvenstveno u povećanju efikasnosti rada ljekara", naglasio je Poltavčenko.

Poltavčenko je ukazao i na značaj za danas najavljenog potpisivanja sporazuma o završetku izgradnje kaskadnih srednjih hidroelektrana na Vrbasu, u čemu će učestvovati kompanija "Rakurs inženjering" iz Sankt Peterburga, koja, kako je naveo, ima jako dobro iskustvo i preporuke upravo u ovoj sferi.

"Tu su i pitanja vezana za saobraćaj i sistem takozvanog bezbjednog grada, kao i obezbjeđivanje sigurnosti građana u objektima povećanog rizika i mnogih drugih stvari. U ovim smjerovima se Sankt Peterburg aktivno razvija i možemo ponuditi odgovarajući sofver i hardver Banjaluci", rekao je Poltavčenko.

Poltavčenko je napomenuo da je za Srpsku i Sankt Peterburg značajna saradnja iz humanitarne sfere, te najavio prisustvo vrhunskih stručnjaka iz Sankt Peterburga na otvaranju Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

On je dodao da će ruski hirurzi u oblasti onkologije održati master radionice za stručnjake u Srpskoj i obaviti nekoliko izuzetno zahtjevnih operacija kod pacijenata sa onkološkim oboljenjima.

"Takođe, nastojimo da pružimo praktičnu pomoć stanovnicima Srpske kojima su potrebna visokotehnološka dostignuća medicine i nedavno smo liječili dvoje djece iz Srpske. Planiramo da ovu praksu nastavimo, jer Sankt Peterburg ima velike mogućnosti i resurse u ovoj oblasti", poručio je Poltavčenko.

On je dodao da Srpska i Sankt Peterburg imaju razvijenu i kulturnu saradnju, koja je posebno važna s obzirom na to da dva naroda vežu i jezičke sličnosti i duhovna tradicija.

Poltavčenko je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci forumu "Sankt Peterburg i slovenski svijet", koji svake godine okuplja goste iz slovenskih zemalja i na kojem se razmatraju aktuelna pitanja s ciljem očuvanja tradicije i duhovnih korijena.

"Radimo na razvoju turizma, razmatramo pitanja daljeg razvoja trgovine, uključujući trgovinu u okviru zanatske proizvodnje, te brojna druga pitanja u kojima možemo uspostaviti saradnju", rekao je Poltavčenko.

Poltavčenko je napomenuo da je delegacija Sankt Peterburga više puta dolazila u Srpsku, gdje se osjeća kao kod kuće.

"Nas povezuju prijateljski i dobronamjerni odnosi, to su odnosi koji datiraju od naših predaka, to dugujemo njihovom slovenskom bratstvu. Imamo nešto različite, ali zajedničke kulture, duhovne korijene i nije čudo da regioni Ruske Federcije, uključujući Sankt Peterburg, sa velikim zadovoljstvom sarađuju sa Republikom Srpskom", zaključio je Poltavčenko.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije