BiH

Ponedjeljak dan D za budžet FBiH

Ponedjeljak dan D za budžet FBiH
Foto: Nedžad Uglješa | Ponedjeljak dan D za budžet FBiH
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Blokada u Federaciji BiH je i dalje nastavljena, jer sastanak koji je u četvrtak održan na nivou koalicionih partnera, između predstavnika Vlade i oba doma Parlamenta, završen je bez konkretnog rezultata.

Nije postignut dogovor o budžetu, kriza je produbljena, a nova nada je sastanak u ponedjeljak. U međuvremenu, FBiH je bez finansiranja, a da bi došlo i do privremenog, koje znači samo novac za podmirivanje najosnovnijih potreba, trebalo bi najhitnije u narednoj sedmici da zasjedaju oba doma Parlamenta, kako bi bila donesena odluka barem o privremenom finansiranju do kraja marta ove godine.

"Imali smo iscrpne razgovore. Nadamo se da će se nastaviti u ponedjeljak i da će se svi vratiti u parlamentarne klupe", rekla je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Federacije BiH. Poručila je da HDZ - HNS nemaju značajne zamjerke na prijedlog budžeta, ali da je upitno povjerenje među koalicionom partnerima.

"Ipak smo stavove približili. Mi koji se bavimo politikom znamo da se jednom izgubljeno povjerenje teško vrati", rekla je Bradara.

Edin Mušić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, kazao je da se FBiH nalazi u zoni koja se toleriše, ali koja je već trebalo da bude definisana budžetom ili odlukom o privremenom finansiranju.

"Ovaj period može potrajati narednih desetak dana", poručio je Mušić.

Vesna Švancer (SBB), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, kaže da je ona uvijek optimista te da se moli, ali i nada da će u ponedjeljak doći do konačnog dogovora i da će budžet biti usvojen.

"Nama ništa ne znači privremeno finansiranje. To je samo produbljivanje krize. Nadam se da će se stvari do ponedjeljka 'ispeglati' i da će 'pasti' dogovor o budžetu i zakazivanju sjednice", kaže Švancer.

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu FBiH, ističe da se ništa bitnije neće promijeniti do izbora, jer se SDA i HDZ BiH dogovaraju odlično kako da sada mobilišu svoja biračka tijela.

"SDA i HDZ BiH odlično se sve dogovore u kafani, a kad dođu u Parlament, onda taj dogovor ne postoji, jer sakupljaju poene za predstojeće izbore. Teško ćemo naprijed do izbora", poručuje Karajbić.

Azra Hadžiahmetović (Stranka za BiH), poslanik u Predstavničkom domu FBiH, ističe da se preuveličava činjenica da budžet nije usvojen, jer postoje i alternative, a to je privremeno finansiranje, što dođe kao infuzija za održavanje ključnih funkcija u FBiH.

"Mislim da nije problem budžet, nego je problem generalno nemogućnost da se održi sjednica zbog drugih nesporazuma", kazala je Hadžiahmetovićeva.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije