BiH

Neredi na ulicama Sarajeva, uhapšeno pet boraca

Neredi na ulicama Sarajeva, uhapšeno pet boraca
Foto: Nedžad Uglješa | Neredi na ulicama Sarajeva, uhapšeno pet boraca

SARAJEVO – Više stotina demobilisanih boraca blokiralo je glavnu saobraćajnicu u Sarajevu, tačnije Obalu Kulina bana, nakon čega je došlo do incidenta sa policijom, u kojem ima povrijeđenih i boraca i policajaca.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšeno je pet demobilisanih boraca, oko 50 ih je povrijeđeno, a povrijeđena su i četiri policajca.

Mirnes Ajanović, advokat okupljenih boraca, rekao je da je bio sa načelnikom Policijeske uprave Centar, koji mu je pokazao snimke na kojima borci palicama tuku policajce, i da je taj prekršaj okarekterisati kao teške tjelesne ozljede, te da neće pustiti dvojicu uhapšenih boraca, da je njihov slučaj predat Kantonalnom tužilaštvu.

Kako javlja novinar "Nezavisnih" sa terena demobilisani boraci su odlučili da krenu i prođu policijsku blokadu kako bi došli do Policijske uprave Centar, gdje u pritvoru drže demobilisane boraca, a nakon što su pokušali silom da prođu kroz blokadu ponovo je došlo do naguravanja sa policijom i novog hapšenja.

Nazil Velić ispred demobilisanih boraca koji mjesecima protestuju u FBiH kazao je danas novinarima da su odlučili da naprave peticiju, koju upravo potpisuju demobilisani borci koji su okupljeni ovdje u Sarajevu, ali da će to učiniti i u druguim gradovima u Federaciji.

 U peticiji će od OHR i Međunarodne zajednice tražiti politički azil, što znači, tražiće da se iznese iz BiH, obzirom da ih je policija danas u Sarajevu prilikom mirne šetnje s kraja kolone počela gurati i time izazvala incidente.

On tvrdi da su u Miljacki završile zastave BiH i ratne zastave, te da je policija prva započela tuču.

Policija je više puta upotrijebila suzavac u sukobu sa borcima, a ima i nekoliko novinara koji su povrijeđeni prilikom bacanja suzavca.

Iz Hitne pomoći su potvrdili da nije samo suzavac u pitanju, da je bačena još neka supsanca.

Borci su se okupili ispred zgrade federalnog Parlamenta, i navode da su ih policajci dočekali naoružani do zuba kako bi ih razbili u manje grupe i spriječili okupljanje ispred Parlamenta.

Drago Grbavac, predsjednik udruženja "Zaboravljeni branitelji HVO-a" je za "Nezavisne" rekao da je policija zaustavila četiri autobusa demobilisanih boraca koji su krenuli iz Tuzle, da je sramotno da su policajci danas gazili zastave BiH i ratne zastave BiH.

"Ne znam šta je sa ovom djecom u policiji, svako od nas može im biti otac, a oni nas tukli po ulici", rekao je Grbavac. On je naveo da je 10 bivših boraca ostalo na Kliničkom centru zbog povreda, da ih ima sigurno još, ali da ne zna kakve su povrede i u kakvom su stanju. Takođe je naveo da bivši borci ostaju ispred zgrade federalnog Parlamenta do daljnjeg.

Borci traže borački dodatak, objavu registra boraca i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. Oni su zatražili da do danas budu zakazane sjednice oba doma Parlamenta s ovim zakonom na dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije