BiH

Ponovo nije prihvaćena inicijativa SNSD-a za smjenu Džaferovića

Ponovo nije prihvaćena inicijativa SNSD-a za smjenu Džaferovića
Foto: Nezavisne novine | Ponovo nije prihvaćena inicijativa SNSD-a za smjenu Džaferovića

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije ni danas prihvatio inicijativu Kluba SNSD-a da se ovaj dom izjasni o zahtjevu za smjenu Šefika DŽaferovića iz SDA sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Nakon glasanja poslanici SNSD-a su napustili sjednicu.

Poslanici SNSD-a smatraju da DŽaferović, zbog teškog bremena ratne prošlosti kojeg nosi i optužbi koje se dovode u vezu sa njegovim imenom, ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, odnosno das ne može predstavljati Dom i sve poslanike.

Iz Kluba poslanika SNSD-a kažu da razumiju da parlament nije sudnica, ali da jeste visoki dom u kome se utvrđuju politički stavovi i, u skladu s tim, donose odluke.

Predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac ranije je naveo da su u ovom klubu svjesni činjenice da je Tužilaštvo BiH 11. marta 2015. godine donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv DŽaferovića po optužbama da je kao nekadašnji član CSB Zenica znao za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području koje je pokrivao ovaj centar, te da nije učinio ništa da spriječi, prijavi niti procesuira počinioce tih zločina.

On podsjeća da se Tužilaštvo BiH u ovom slučaju pozvalo na Krivični zakon bivše SFRJ, a ne na Krivični zakon BiH koji tretira komandnu odgovornost i koji je, u najvećem broju slučajeva, rezervisan za optužbe protiv Srba.

Prema njegovim riječima, poslanici treba da budu svjesni i da je Tužilaštvo BiH u decembru 2015. podiglo optužnicu protiv bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina kome se po komandnoj odgovornosti sudi za iste ratne zločine za koje je bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, na osnovu dokumentacije i dokaza predatih Tužilaštvu, optuživao i DŽaferovića.

Navodeći da je Tužilaštvo BiH ekspresno i pod pritiskom donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv DŽaferovića, Košarac je naglasio da SNSD smatra da se takva odluka može dovesti u vezu sa uticajem i kontrolom koju SDA, čiji je DŽaferović visoki funkcioner, ima nad radom pravosudnih institucija na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije