BiH

Ponovo odgođena sjednica o Bosićevoj prijavi protiv Majkićeve

Ponovo odgođena sjednica o Bosićevoj prijavi protiv Majkićeve
Foto: Nedžad Uglješa | Ponovo odgođena sjednica o Bosićevoj prijavi protiv Majkićeve

SARAJEVO - Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH danas je ponovo odgodila sjednicu na kojoj su izjave trebali dati Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, i Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Naime, sjednica se već drugi put zakazuje zbog prijave Bosića protiv Majkićeve. Bosić smatra da je ona prekršila Kodeks zato što je u emisiji „Aspekt“ RTRS-a izrekla neistinu, te je tvrdio da on nikada nije bio u restoranu Parlamenta BiH i da nije „slavodobno izjavio da nisu usvojene akcize, neće biti ni penzija“.

Komisija je prvi put trebala zasjedati 15. juna, međutim, sjednica je odgođena zbog nedolaska nekih poslanika i delegata.

Danas je na sjednicu došlo sedam poslanika i delegata, ali nije bilo poslanika i delegata iz reda hrvatskog naroda, a na raspravi se nije pojavio ni Mladen Bosć koji je inicirao prijavu.

Borislav Bojić, predsjedavajući ove komisije iz SDS-a, kazao je da, prema Kodeksu, podnosilac prijave nije dužan biti prisutan jer je on sve dokaze o kršenju Kodeksa dostavio Komisiji. Međutim, većina poslanika i delegata ovakav Bosićev postupak ocijenila je neozbiljnim te su mišljenja da je, bez obzira na pravila Kodeksa, onaj ko podnese prijavu dužan prisustvovati sjednici i odgovarati na pitanja.

Članovi komisije nisu mogli glasati ni o dnevnom redu jer nije bilo predstavnika hrvatskog naroda, a glasanje je bilo obavezno zbog novog prijedloga Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, koji je podnio prijavu u kojoj smatra da se narušava Kodeks zbog toga što poslanici odlaze sa sjednice a ne prijavljuju predsjedavajućem.

Majkićeva, koja je danas došla na sjednicu kako bi dala iskaz, kazala je da je sve ovo urađeno sa ciljem da se disciplinuje SNSD, te da u tom pravcu ide i Džaferovićev prijedlog. Napomenula je da će SNSD sjednicu napuštati sve dok Džaferović bude predsjedavao ovim domom i da je to politička odluka koja nema veze sa Kodeksom.

Istakla je da će ona nastaviti oštro da kritikuje sve ono što smatra da treba i da je uvijek govorila samo istinu te da će to i dokazati.

Borislav Bojić zakazao je novi termin sjednice za 29. jun u 14 sati, kazavši da će na ovoj sjednici donijeti zaključak i o zastarijevanju prijave jer se komisija mora izjasniti do 30. juna ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije