BiH

Ponovo presuđeno rukovodiocima "Unsko-sanskih šuma"

Ponovo presuđeno rukovodiocima "Unsko-sanskih šuma"
Foto: Ustupljena fotografija | Ponovo presuđeno rukovodiocima "Unsko-sanskih šuma"

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću, u obnovljenom sudskom postupku, ponovo je osudio šestoricu bivših i sadašnjih rukovodilaca preduzeća "Unsko-sanske šume" na kazne zatvora zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi.

Nekadašnji direktor ovog preduzeća Dževad Muslimović osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, Fadil Šehić osuđen je na 14 mjeseci, Enes Karić na 22 mjeseca, Rasim Mehmedović na 13 mjeseci, Fahir Sirćo na 10, te Sabahudin Solaković na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci.

Sud je odlučio da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom i to od optuženog Muslimovića 209.000 maraka, Šehića 19.400 maraka, Solakovića 9.250 maraka, Karića 21.600 maraka, Mehmedovića 17.500 maraka, te od Sirće 12.200 maraka.

Osuđeni su obavezani da navedene novčane iznose uplate u korist budžeta Federacije BiH u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Također, Muslimoviću je presudom izrečena i mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora u pomenutom preduzeću u trajanju od dvije godine. Presudom Kantonalnog suda, šestorka je oslobođena dijela optužnice da su djelovali kao grupa za organizirani kriminal.

Podsjećamo, Vrhovni sud Federacije BiH je ranije ukinuo prvobitnu presudu Kantonalnog suda USK u ovom predmetu koja je donesena u martu 2021. godine, te suđenje vratio na početak. U obrazloženju ukidanja presude Vrhovni sud FBiH je tada naveo kako je ustanovljeno da je tokom samog suđenja došlo do brojnih povreda krivičnog postupka, što je uticalo na zakonito i pravilno donošenje presude. Odbrana osuđenih smatra kako je posljednja presuda nezakonita te najavljuju da će ponovo uložiti žalbu. "Očekujem ponovno ukidanje ove presude i da se suđenje sada organizuje pred Vrhovnim sudom FBiH.

Smatram da je ova presude neodrživa zbog niza povreda sudskog postupka", kaže advokat Salih Hodžić, jedan od branilaca optuženih. Ovaj sudski proces traje već punih devet godina, tokom kojih je došlo do promjene dvojice postupajućih sudija.

Bivšu upravljačku strukturu "Unsko-sanskih šuma" Tužilaštvo USK je teretilo da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, namještajući poslove sa sječom šuma i pogodujući pojedinim izvođačima uzimajući pri tome novčane i druge darove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije