BiH

Popović: Turci žele da nastave gdje je Sulejman Veličanstveni stao

Popović: Turci žele da nastave gdje je Sulejman Veličanstveni stao
Popović: Turci žele da nastave gdje je Sulejman Veličanstveni stao

BANJALUKA - Vojno-politički analitičar Gostimir Popović smatra neprimjerenim uplitanje Turske u poslove podređenih naroda na Balkanu.

"Svi narodi na Balkanu i Srbi imaju pravo da se odrede prema svim vrstama integracija i NATO-u", rekao je Popović, komentarišući najnoviju inicijativu turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua koji je tokom nedavnog ministarskog susreta u Briselu pokrenuo snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u na narednom samitu Saveza u Čikagu.

Popović je rekao da pomenuta diplomatska inicijativa Turske predstavlja "samo jedan djelić agresivnog neonacizma na Balkanu gdje Turci ponovo žele da urade ono što Sulejman Veličanstveni nije uradio sa sabljom na neki drugi način".

"Potrebno je konačno staviti do znanja SAD da preko Turske ne pokušavaju i dalje da održavaju nestabilnim Balkan, jer oni to trenutno rade", zaključio je Popović.

Jedna od glavnih tema razgovora Davutoglua sa šefom diplomatije Velike Vritanije Vilijamom Hejgom u četvrtak, 19. aprila, u Briselu, kako piše sarajevska štampa, bila je upravo BiH, kada se turski ministar snažno zalagao za budućnost BiH u NATO-u.

Dodik: Na referendumu o članstvu u NATO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će odluka o priključenju Bosne i Hercegovine NATO-u biti donesena na referendumu u Srpskoj kada za to bude vrijeme.

"Podržavam da se odluka o pristupanju BiH NATO-u donese na referendumu i Srpska će o tome donositi odluku, a ne nikakav turski ministar", rekao je novinarima u Banjaluci Dodik, komentarišući činjenicu da je šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu pokrenuo tokom ministarskih susreta u Briselu snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u na narednom samitu Saveza u Čikagu.

Dodik je podsjetio da je MAP ranije dat BiH, ali da je uslovljen nekim pitanjima kao što je vojna imovina.

"Imajući u vidu opšti politički stav u Srpskoj, to su sve neke prethodne faze, a sama odluka o priključenju NATO-u u Republici Srpskoj biće donesena na referendumu za nekoliko godina, kada za to bude vrijeme", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije