BiH

Poražavajući OEBS-ov izvještaj: Pravosuđe gubi rat s korupcijom

Poražavajući OEBS-ov izvještaj: Pravosuđe gubi rat s korupcijom
Foto: N.N. | Poražavajući OEBS-ov izvještaj: Pravosuđe gubi rat sa korupcijom
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Zakoni u BiH puni su nedostataka koji se odnose na koruptivna djela, nadležni sudovi su slabi pa se ne mogu nositi sa koruptivnim predmetima, navedeno je u izvještaju u kome su ustanovljeni nedostaci u pravosuđu u procesuiranju predmeta korupcije u BiH koji izrađuje Kancelarija u BiH Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Kako je istaknuto, glavni nedostaci koji su ustanovljeni u izvještaju odnose se na nedovoljnu usklađenost krivičnog zakonodavstva, nedostatak tužilačkih kapaciteta u izradi optužnica i prikupljanju dokaza, kao i nedosljedno tumačenje zakona od strane sudova.

Podsjećanja radi, OEBS je u saradnji sa Biroom za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i sprovođenje zakona pri Stejt departmentu i USAID-om, nakon što je završio monitoring predmeta procesuiranja ratnih zločina, u oktobru 2016. započeo sa opsežnim monitoringom predmeta u borbi protiv korupcije, a koji bi u potpunosti trebalo da bude završen krajem ove godine.

Branko Perić, sudija u Sudu BiH, kaže za "Nezavisne" da je u više navrata ukazivao na probleme u bh. pravosuđu, a jedan od njih odnosi se i na neujednačenu sudsku praksu.

"Nisam vidio OEBS-ov izvještaj, ali problemi su evidentni i veoma ozbiljni", rekao je on. Podsjećanja radi, Perić je nedavno u kolumni za "Nezavisne novine" rekao da je tužilački sistem i konceptom pravosudne reforme doveden u inferioran položaj.

"Što se pravosuđa tiče, njegove nezavisnosti  je manje upravo onoliko koliko je više političke upotrebe pravosuđa. Tužilac ne može da odgovara za istrage koje sprovode organi i institucije nad kojima nema kontrolu. Tužilačka samostalnost i nezavisnost je prilično prazna i zavodljiva priča", rekao je on.

Prema riječima Fate Nadarević, predsjednice Kantonalnog suda u Bihaću, izvještaj OEBS-a je prepoznao nedostatke materijalnih zakona koji se odnose na koruptivna krivična djela.

"Izvještajem je utvrđeno da se trenutno pravosuđe BiH ne može uspješno nositi sa predmetima koruptivnih krivičnih djela. Iz izvještaja proizlazi da je donesen veliki broj oslobađajućih presuda. Međutim, da su u fazi istrage prikupljeni svi relevantni dokazi kojima se utvrđuje kako biće krivičnog djela, tako i činjenični opis krivičnog djela, tada bi teško bilo očekivati donošenje toliko mnogo oslobađajućih presuda", rekla je Nadarevićeva.

Gledano s pozitivne strane, u izvještaju se konstatuje da je u posljednje tri godine primijećen povećan broj predmeta koji se odnose na procesuiranje visoke korupcije.

"Ovaj pozitivni trend je rezultat većeg broja optužnica koje su podigli Tužilaštvo BiH i kantonalna tužilaštva u Sarajevu i Bihaću. U 2016. godini tužilaštva u BiH podigla su 194 optužnice za koruptivna krivična djela, odnosno sedam optužnica je podignuto na nivou BiH, 121 u FBiH, 52 u RS i 14 u Brčko distriktu", navedeno je u izvještaju.

U istom periodu su, kako ističu, donesene 184 presude u predmetima korupcije, i to 18 na nivou BiH, 98 u FBiH, 52 u RS i 16 u Brčkom.

"Od 234 optužena u odnosu na koje je postupak okončan, njih 204 proglašeno je krivim", naveli su oni.

 

KAO GRAFIKA

Podignute optužnice u 2016.

FOTO: sudija5

121 u FBiH

52 u RS

14 u Brčko distriktu

7 na nivou BiH

 

KAO GRAFIKA

FOTO: sudija2

Presude u 2016.

98 u FBiH

52 u RS

16 u Brčkom

18 na nivou BiH

 

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

DraganRankitic

Ima li nekoga kome nije jasno da od sudstva nikada neće biti ni "S" dok se ne reši politička situacija? Zato se Turci iz Sarajeva i protive političkom rešenju i podeli nepotrebne unije FBiH i RS (bivše Brozove veštačke tvorevine S.R. BiH). Zato jer stalno kriveći Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo za sve i svašta, mogu mirno i nesmetano da kradu. A svojim sluđenim turskim podanicima koji ni za hleba nemaju, stalno nude "ukidanje Republike Srpske". Evo samo što nije, malo sutra, još samo 25 godina. Dok se oni nakradu. Nažalost, ta se prljava igra i status quo dopada i nekim ljudima u Republici Srpskoj i otvara prostor i za njih da kradu. Sve u svemu, nema razvoja ni privrede, ni ekonomije, ni pravne države niti ičega drugog dok moramo kao pod ludačkom košuljom živeti u nekakvoj suludoj uniji dve neprijateljske države FBiH i RS i tri neprijateljska naroda Hrvata, Srba i Turaka. Tim nesrećnim narodima može se opravdati bilo kakva pljačka, korupcija i kriminal njihovih vođa, samo ako to navodno ide na štetu komšija. Kada bi ovde postojale tri jasno definisane nezavisne države, onda više ne bi mogla domaća krađa da se pravda "borbom za više ciljeve" t.j. borbom za uništenje i progon drugih naroda.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije