BiH

Porodiljsko odsustvo koristilo 40 očeva u Republici Srpskoj

Porodiljsko odsustvo koristilo 40 očeva u Republici Srpskoj
Foto: Ilustracija | Porodiljsko odsustvo koristilo 40 očeva u Republici Srpskoj

BANJALUKA - U toku prošle godine u Republici Srpskoj pravo na porodiljsko odsustvo iskoristilo je 40 očeva, potvrđeno je za "Nezavisne novine".

"Nakon sprovedenog postupka po zahtjevu poslodavaca za priznavanje prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva očeva doneseno je 40 rješenja, što je 0,88 odsto od ukupno izdatih rješenja po osnovu ovog prava", navode iz Javnog fonda za dječju zaštitu Republike Srpske.

Prema njihovim podacima, tokom 2021. godine doneseno je 29 rješenja, što je 0,69 odsto od ukupno izdatih rješenja po osnovu ovog prava.

"Što se tiče broja po lokalnim zajednicama, najveći broj očeva korisnika porodiljskog odsustva u prošloj godini je u Banjaluci i Bijeljini", pojasnili su u Fondu.

Inače, Zakon o radu Republike Srpske je definisao dužinu trajanja porodiljskog odsustva pa tako zaposlena majka ima za prvo i drugo rođeno dijete godinu dana porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno je 18 mjeseci.

U zakonu stoji da je predviđena mogućnost da se roditelji mogu dogovoriti ko će koristiti odsustvo, s tim da je za prva dva mjeseca, odnosno 60 dana, po zakonu obavezno da to bude majka, nakon čega otac može preuzeti brigu o djetetu, u smislu porodiljskog odsustva.

Da je ovo pozitivna promjena, smatra i sociolog Vladimir Vasić.

"Ovo je pozitivan pomak prije svega u muško - ženskim odnosima, a zatim i u samoj podjeli rada", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, u odgoju djeteta jednaku ulogu treba da imaju oba roditelja.

"Mislim da je to dobro. Obaveze oko djeteta su ravnomjerne i treba da budu tako i raspoređene. Primarnu ulogu u odgoju svakako ima majka, ali ja smatram da i otac treba jednako da bude uključen", kazao je Vasić.

Kako je rekao, važno je da djeca u prvim mjesecima svog života osjećaju jednako prisustvo oba roditelja.

"Možda bi se trebalo ići u pravcu mijenjanja zakonske regulative, u smislu da u prvim mjesecima po rođenju djetata oba roditelja imaju pravo na jednako porodiljsko odsustvo", rekao je Vasić.

Kako kaže Vasić, važno je da se majci olakša uloga majčinstva, dodajući da je to lijepo, ali da je na samom početku veoma teško.

"Takođe, smatram da je potrebno razbijanje predrasuda kod muškaraca, odnosno oslobađanje od tog balkanskog mentaliteta gdje je samo žena zadužena za vaspitanje djeteta", rekao je Vasić.

Kako kaže, vrlo je važno napomenuti da živimo u društvu gdje majke nemaju elementarne uslove za rad.

"Nerijetko se dešavaju slučajevi da poslodavci po saznanju da je radnica u drugom stanju istoj daju otkaz, te se samim tim ona stavlja u težak položaj", rekao je Vasić.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije