BiH

Portparol Mogerinijeve: Očekujemo da lideri BiH što prije formiraju vlast

Portparol Mogerinijeve: Očekujemo da lideri BiH što prije formiraju vlast
Foto: N.N. | Portparol Mogerinijeve: Očekujemo da lideri BiH što prije formiraju vlast

BRISEL - Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković javnost izvijestio da je šefovima država Evropske unije iznio problem prema kojem u FBiH jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH odnosno boljku hrvatske politike zvanu "Željko Komšić", zatražen je stav iz kancelarije visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini.

Plenković je, govoreći o tome kako je koji državnik ili visoki zvaničnik EU reagovao na njegove stavove o izborima u BiH, spomenuo da je Mogerini to razumjela. Ovo u uredu visoke predstavnice EU, pak, nisu mogli potvrditi.

Maja Kocijančič, portparol Mogerinijeve, kazala je za Klix.ba da je Mogerini svoje mišljenje o izborima izrazila u izjavi od 8.oktobra.

 U navedenoj zajedničkoj izjavi Mogerini i komesar za proširenje EU Johanes Han su ocijenili da su bh. građani iskoristili svoje demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

U zajedničkoj izjavi su, također, izrazili očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti ističući da je važno ubrzo konstituisati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

“Sada očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju na formiranju vlada na svim nivoima, da konstruktivno rade zajedno, u interesu građana svoje zemlje. Kako su u ponedjeljak izjavili ministri vanjskih poslova EU, nadamo se da ćemo vidjeti potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Savjet EU istaknulo u junu, pitanje izborne reforme takođe treba riješiti u skladu sa evropskim standardima. Ne treba poduzimati zakonodavne ili političke korake koji bi doveli do još više izazova kod riješavanja presude "Sejdić-Finci" ili drugih srodnih presuda", pkazala je Kocijančič za klix.ba.

Ona je, također, naglasila da je na Savjetu za spoljne poslove kao i na Evropskom savjetu zaključeno da će Bosna i Hercegovina u novembru biti na dnevnom redu sjednice šefova diplomatija EU.

(NN/klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije