BiH

Poruka iz Banjaluke: "Žene su ljute, žene više ne ćute" (VIDEO)

Poruka iz Banjaluke: "Žene su ljute, žene više ne ćute" (VIDEO)
Foto: Dra | Poruka iz Banjaluke: "Žene su ljute, žene više ne ćute"

BANJALUKA - Osmomartovski marš pod sloganom "Žene su ljute, žene više ne ćute! održan je danas u centru Banjaluke tačno u podne.

Naime, marš je krenuo od Narodnog pozorišta Republike Srpske a učesnice su šetajući sve do trga Krajine, poručile: "Žene na ulicama nijedna više u čituljama", "Ne želim biti hrabra, želim biti slobodna", "Nemoj danas suđe, sutra ćeš", "Odgajajte sinove da poštuju žene"…

"Ljute smo zato što je prošle godine ubijeno 10 žena, a zabilježeno je i 7 pokušaja ubistava žena, od ukupnog broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. U 2022. godini procesuirano je samo 35% slučajeva, zakonom predviđene mjere zaštite se izriču u samo 10 % slučajeva nasilja u porodici, za dvije i po godine u sigurnim kućama u BiH zbrinuto je 1.378 žena i djece žrtava nasilja. Kod muškaraca je 67,7% stopa zaposlenosti, a žena 40%.

Političko učešće muškaraca je 73 %, a žena tek 27 %. Žene predstavljaju samo 1/4 izabranih zvaničnica na svim nivoima vlasti u BiH, imovina je u rukama muškaraca, oni su vlasnici i suvlasnici nekretnina u 70 % slučajeva, i tako dalje u neravnopravnosti”, navode organizatori ovog marša.

Jovana Kisin advokatica ističe da je ovo već postao tradicionalni marš, a kako ističe ovogodišnjim sloganom žele da vrlo jasno postave koje uslove imaju prema državi i sistemu.

“Želimo da poručimo ženama da nisu same i da se kroz naše glasove čuju svi njihovi glasovi, takođe želimo da poručimo državi i sistemu da ne čini dovoljno koliko bi trebalo, takođe želimo da kažemo da žena nije ostvarila pravo na osnovno ljudsko pravo da bude ravnopravna”, kazala je Kisinova, dodajući da žene nisu nikakve vještice prozapadne vrijednosti.

Aleksandra  Petrić, programska direktorica fondacije “Udružene žene” kazala je da je statistika veoma alarmatana.

“Nažalost u posljednje dvije ipo  godine u sigurnim kućama širom BiH bilo je smješteno 1.300 žena kojima država nije uspievala da obezbijedi sigurnost. Takođe, skoro smo imali dva teška ubojstva žena, a sve zbog toga što država nije imala mehanizam njihove zaštite”, kazala je ona.

Kako je dodala, samo zajedničkom borbom inistucija i nevladinih organizacija možemo postići napredak po ovom pitanju.

U ime onih žena koje su svirepo ubijene, u ime onih žena koje svaki dan trpe nasilje, u ime onih žena kojima je neravnopravnost svakodnevica, ljutimo se sa pravom i tražimo društvenu i institucionalnu odgovornost za sigurnost žena, za ravnopravnu zastupljenost, za pravdu i poštovanje osnovnih ljudskih prava, poručili su organizatori.

Organizatori su Fondacija "Udružene žene" Banjaluka, Helsinški parlament građana Banjaluka, UG "Zdravo da ste", Centar za životnu sredinu, Portal eTrafika, Portal Impuls, Kuća ljudskih prava Banjaluka i Inicijativa Građanke za ustavne promjene i UNSA GETO.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije