BiH

Poruka sa samita - EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana

Poruka sa samita - EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana
Foto: Fena | Poruka sa samita - EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je osnovna poruka sa današnjeg samita EU - zapadni Balkan da EU neće biti kompletna bez zemalja regiona i naglasio da se BiH nada da će u junu biti kandidat za članstvo.

On je naveo da je na samitu istaknuta solidarnost zajedništva u vrijeme virusa korona, te istakao da EU daje najsnažniju podršku BiH u borbi protiv epidemije u zdravstvenom smislu i u pogledu revitalizacije ekonomije.

Džaferović je rekao da je sa samita danas poslata važna poruka o regionalnoj saradnji zemalja zapadnog Balkana, koje treba da rješavaju međusobne odnose na bazi razgovora i dogovora, a tamo gdje to nije moguće da ih rješavaju po principima međunarodnog prava, prenose federalni mediji.

Prema njegovim riječima, mnogo toga sada zavisi od same BiH i odnosa u BiH, kao i od reformi koje treba preduzeti.

Džaferović je izrazio nadu da će BiH, nakon odluke Predsjedništva o pokretanju evropskog puta, krenuti naprijed, te dodao da je ova kriza pokazala da su ljudi u BiH mnogo više upućeni jedni na druge nego što se to može zamisliti.

Kriza izazvana epidemijom virusa korona pokazala je, smatra Džaferović, da će se lakše rješavati međusobni odnosi, te da će se jednostavnije sprovoditi potrebne reforme kako bi BiH postala što kredibilniji kandidat za članstvo u EU.

"Nadamo se da ćemo prilikom narednog paketa proširenja, koji će biti u junu, ući u fazu kandidata za članstvo u EU", kaže Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije