BiH

Posebna sjednica NS RS o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima

Posebna sjednica NS RS o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima
Foto: N.N. | Posebna sjednica NS RS o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima

BANJALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da počne u ponedjeljak, 1. juna 2020. godine, a na dnevnom redu je razmatranje Informacije o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta i zauzimanje stava o njoj.

Rezolucija je usvojena na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je "neprihvatljiv i naziv rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba".

"Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini", navodi se u zahtjevu. 

Pola časa uoči održavanja 14. posebne sjednice, Kolegijum će se ponovo sastati u zgradi Narodne skupštine i razmotriti prijedloge u vezi s obraćanjima narodnih poslanika i gostiju na  sjednici. Kolegijum je odobrio obraćanje predsjednicima svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, koji u skladu s Poslovnikom podnesu zahtjev za obraćanjem.

U skladu s Poslovniko,, zakazivanje posebne sjednice svojim potpisima zatražila je jedna trećina narodnih poslanika. Zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske potpisali su poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije