BiH

Poslanici 12. decembra o zakonima o referendumu i imunitetu

Poslanici 12. decembra o zakonima o referendumu i imunitetu
Foto: Narodna skupština RS | Poslanici 12. decembra o zakonima o referendumu i imunitetu

BANJALUKA - Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za 12. decembar redovnu sjednicu republičkog parlamenta, a na njoj bi, pored ostalog, trebalo da se raspravlja o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, a koji je, podsetimo, ranije danas usvojen na sjednici Vlade RS.

Ali, na sjednici bi trebalo da se raspravlja i o Nacrtu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, ali i Nacrt zakona o imunitetu.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, kazao je da opozicija neće da učestvuje o dva predložena Nacrta.

"Nisu htjeli ni da saslušaju o čemu se radi. Odbili su. A imunitet se ne odnosi ni na kakvu zaštitili pojedinaca ili ličnosti", kazao je Stevandić.

Što se tiče Nacrta zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, pojasnio je da je prijedlog da se mijenja to da ubuduće o nekom referendumskom pitanju odlučuje nadpolovična većina izašlih, a ne kao dosad da se računa nadpolovična većina upisanih.

Na pitanje da li to možda znači da je nekom "palo na pamet" da održi neki referendum, Stevandić je rekao:

"Nemamo zakon o gatanju pa da znamo. Ja da nešto znam, ovdje bih javno to rekao".

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS, rekao je da ovaj klub nije podržao prijedlog dnevnog reda, jer se 12 prijedloga zakona nalazi po hitnom postupku.

Kazao je da se na dnevnom redu nalazio i izvještaj o radu RTRS i to spojen za četiri godine, umjesto da se o svakoj godini posebno raspravlja.

"To je za nas neprihvatljivo, jer nam je predviđeno da o četiri godine izveštaja pričamo po dva i po minuta. A tu ne možemo ništa reći", poručio je Govedarica, koji je imao zamjerku i na Odbor za reviziju koji je pokušao sve negativne revizorske izvještaje sakrije od NSRS.

Na kraju, na prijedlog Nenada Stevandića dato je više vremena RTRS-u da pripremi izveštaje pojedinačno ili bar po dvije godine.

Igor Crnadak, potpredsjednik Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS, rekao je da je Zakon o imunitetu potpuni nonsens.

"Izgleda da gospodin Stevandić samo leži i smišlja kako će pomoći našim 'jadnim' funkcionerima kojom se pravi betonska ograda oko njih, da budu nedodirljivi", rekao Crnadak.

Nebojša Vukanović, predsjednik Kluba za Pravdu i red, dodao je da vjeruje da će nadležne "Nacrt zakona o imunitetu štititi i zimi od gripe".

"Oni su kao neki padišahi koji štite našeg vođu nacije".

Crnadak je još jednom ponovio da je predata inicijativa kojom se pozivaju svi narodni poslanici da podnesu ostavku na jednu od dvije javne funkcije, ukoliko to obavljaju.

"Dakle, može učiti u školi, ali ne može biti direktor škole i poslanik. Pozvali smo SNSD i kolegu Žunića ali to danas nije podržano. Oni žele koncentraciju moći na malom broju ljudi".

Što se još tiče Nactra zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Vukota Govedarica rekao je da ne može uopšte komentarisati nešto o čemu nisu imali pojma da se radi, niti da mu je poznato da je u planu rada Narodne skupštine RS bilo predviđeno ovo pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije