BiH

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH danas o Mektićevoj smjeni

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH danas o Mektićevoj smjeni
Foto: Arhivska fotografija | Poslanici Parlamentarne skupštine BiH danas o Mektićevoj smjeni
Srna

SARAJEVO - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da se izjasne o zahtjevu klubova poslanika SNSD-a i DNS-a za smjenu ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

U zahtjevu se navodi da je sasvim jasno da punu odgovornost za eskalaciju migrantske krize snosi, prije svega, Ministarstvo bezbjednosti BiH, posebno Mektić, koji je tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, ignorisao, minimizirao, relativizovao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja institucija Republike Srpske, kao i nekih drugih institucija na nivou BiH, koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla suočiti sa opasnim migrantskim talasom.

Ističe se i da je svojim lažnim i neprovjerenim informacijama, s kojima je često izlazio u javnost, Mektić snažno doprinio nespremnosti institucija BiH za suočavanje sa velikim talasom migranata.

Istovremeno, dodaje se u zahtjevu, postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva bezbjednosti, u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH, s ciljem sticanja materijalne koristi korištenjem sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata.

Iz klubova SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu podsjećaju i na zaključak Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH kojim je od oba doma zatraženo da, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru, formiraju istražnu komisiju koja bi izvršila parlamentarnu istragu nad institucijama BiH koje nisu izvršile obaveze u vezi sa migrantskom krizom.

Zahtjev za smjenu Mektića podnijeli su poslanici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev grupe poslanika da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Mirsad Isaković, Momčilo Novaković, Šemsudin Mehmedović, Borislav Bojić, Maja Gasal Vražalica, Damir Bećirović, Senad Šepić i Lazar Prodanović obrazlažu da će usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Krivičnog zakona biti obezbijeđeno efikasnije postupanje i procesuiranje djela terorizma u BiH, kao i međunarodna krivično-pravna saradnja sa drugim zemljama.

Poslanici će se odrediti i o zahtjevu poslanika Maje Gasal-Vražalice da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima koji se odnosi na oblast snabdijevanja i distribucije vakcina.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH.

Predlagači zakona - poslanici Borislav Bojić, Hazim Rančić, Jasmin Emrić, Diana Zelenika, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Senad Šepić i Maja Gasal-Vražalica smatraju da je neophodno mijenjati zakon o sukobu interesa kako bi bila obezbijeđena efikasna i nezavisna primjena instituta sukoba interesa i izvještaje o imovinskom i finansijskom stanju nosilaca javnih funkcija.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju je i Prijedlog izmjena i dopuna jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Pred poslanicima će se naći godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2017. godinu, konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2017. godinu i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2017. godine.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije