BiH

Poslanici Predstavničkog doma BiH traže ostavku VSTS

Poslanici Predstavničkog doma BiH traže ostavku VSTS
Foto: Nedžad Uglješa | Poslanici Predstavničkog doma BiH traže ostavku VSTS

SARAJEVO Poslanici Predstavničkog doma BiH su na današnjem nastavku hitne sjednice, koja je prekinuta 14. juna, zatražili da kompletno Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH podnese ostavku i da se pristupi hitnim izmjenama i dopunama zakona o VSTV.

Takođe je usvojen zaključak da se formira istražna komisija Predstavničkog doma BiH koja će ispitati rad pravosuđa.

Usvojen je i zaključak  da se formira interresorna radna grupa pri Ministarstvu pravde BiH koja će takođe ispitati sve ono što je u vezi s radom pravosudnih insitucija BiH.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici SNSD-a, DNS-a i Srpskog kluba.

Nermin Nikšić, poslanik SDP-a, rekao da se pokazalo da je VSTV centar otuđene moći, te da je afera "potkivanje" samo vrh ledenog brijega.

Adil Osmanović je u ime Kluba SDA zatražio da se na sjednicu pozovu predstavnici VSTV-a, međutim predsjedavajuća Borjana Krišto je kazala da to nije moguće u ovom trenutku, jer je poziv trebalo uputiti ranije i to od strane predlagača dnevnog reda.

Povodom Osmanovićeve izjave reagovao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, koji je rekao da se niko iz pravosudnih institucija neće pojaviti na sjednici jer niko nije dobio poziv za nju, poručivši da je ad hok pozivanje neozbiljno. Borislav Borenović, poslanik PDP-a, izjavio je da je ovo potpuni krah pravosuđa i da je BiH danas talac jedne vrlo loše odluke u kojoj je učestvovala i međunarodna zajednica i u kojoj je stvoren jedan centar otuđene moći koji radi šta želi. Predrag Kožul iz HDZ-a predložio je da se o ovoj temi raspravlja kada vlast bude radila u punom kapacitetu i kada se formira Vijeće ministara, jer u suprotnom riječ je samo o kozmetici.

Damir Arnaut iz SBB-a smatra da je potrebno formirati istražnu komisiju koja bi se bavila radom pravosuđa, a Jasmin Emrić (ASDA) predložio je da Ministarstvo pravde BiH formira interresornu grupu koja će se baviti situacijom u pravosuđu, te da članovi VSTV podnesu ostavke. Dragan Mektić iz SDS-a je kazao da je za njega izvještaj VSTV-a zbir nepotrebnih podataka, koji su većinom netačni.

Borjana Krišto (HDZ) ističe da svakako treba konstatovati da se pravosuđe nalazi u problemu, ali ne na ovakav način.

Na današnjem zasjedanju Predstavnički dom je primio k znanju informaciju Vijeća ministara BiH o prilivu migranata.

Poslanici nisu usvojili informaciju o slanju dodatnih policijskih snaga na granice jer nije bilo dovoljne entitetske većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije