BiH

Poslanici Predstavničkog doma usvojili budžet institucija BiH i u drugom čitanju

Poslanici Predstavničkog doma usvojili budžet institucija BiH i u drugom čitanju
Foto: N.N. | Poslanici Predstavničkog doma usvojili budžet institucija BiH i u drugom čitanju

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas Prijedlog budžeta institucija BiH i u drugom čitanju.

Budžet će biti upućen u Dom naroda i ukoliko ga i Dom naroda podrži, prestaće važiti odluka o privremenom finansiranju.

S obzirom na važnost tačke danas je u toku sjednice zasjedala i Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je od predloženih 20 amandmana usvojila set od tri amandmana čiji su predlagači zastupnici Mladen Bosić i Borislav Bojić.

Zastupnici SBB-a žalili su zbog toga što Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH nije podržala njihove amandmane koji se odnose na diskreciono pravo raspodjele sredstava iz tekuće rezerve.

Zastupnik Damir Arnaut kazao je da SBB traži da se sredstava iz tekuće rezerve na koja imaju pravo članovi Predsjedništva BiH te predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika raspodjele za sport, projekte institucija kultura i nauku.

Odlukom komisije nije bila zadovoljna ni zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica s obzirom na to da nije podržan njen amandman da se iz grantskih sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH izdvoje sredstva za digitalne narukvice djeci koja boluju od autizma.

Zastupnički dom PSBiH podržao je odluku komisije i nije prihvatio amandmane Kluba zastupnika iz reda SBB-a isto kao ni i amandman Maje Gasal-Vražalica.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je u novembru Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za iduću godinu od 1.954.062.329 KM. Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM, iako su ukupni zahtjevi korisnika bili veći za 333.727.000 KM ili 36 posto. 

Prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329 KM i manji su za oko 7,1 milion KM u odnosu na ovu godinu, tako da budžet iznosi ukupno 1.954.062.329 KM. 

Budžetom su, između ostalih, planirana sredstva za sprovođenje opštih izbora u idućoj godini, za višegodišnje projekte budžetskih korisnika i stavljanje u funkciju državnog zatvora, kao i sredstva za obračun plata policijskim službenicima zbog zakonom usvojene izmjene njihovog koeficijenta.

Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH s obzirom na to da nastavak 55. sjednice nije zakazan do kraja 2017. godine. Tokom privremenog finansiranja moguće je jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja vanjskog duga, dok su sva kapitalna ulaganja na čekanju.

Sjednica Zastupničkog doma PSBiH koja je počela jutros u 10 sati je prekinuta i biće nastavljena naknadno.

Nn / Klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije