BiH

Poslanici Predstavničkog doma za ograničenje otpremnina zvaničnika

Poslanici Predstavničkog doma za ograničenje otpremnina zvaničnika
Foto: N.N. | Poslanici Predstavničkog doma za ograničenje otpremnina zvaničnika

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma BiH smatraju da nema razloga da ne podrže prijedlog njihovog kolege Damira Arnauta kojim bi se otpremnine parlamentarcima, ministrima u Savjetu ministara i članovima Predsjedništva BiH koji u toku mandata odu u penziju ograničile na 10.000 KM.

Podsjećamo, Kolegij ovog doma, kojeg čine Denis Zvizdić, predsjedavajući i zamjenici Borjana Krišto i Nebojša Radmanović, nije postigao saglasnost o ovoj inicijativi, pa će ponovo o tome odlučivati poslanici na sjednici u četvrtak.

Iz SDP BiH navode da je važno usvojiti ovaj prijedlog s obzirom na to da neki funkcioneri dobiju otpremninu koliko penzioneru bude isplaćeno penzija za osam godina.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović za "Nezavisne" ističe da je inicijativa dobra.

"Podržaću je, naravno", kaže Magazinović.

Jakob Galić, poslanik SP-a, ističe za "Nezavisne" da je prvi put podržao ovu inicijativu i da se to može provjeriti na stenogramu.

"Međutim, smatram da su ovakve inicijative sakupljanje sitnih poena i da se ovaj parlament mora baviti krupnijim stvarima. Slažem se sa kolegama koje kažu da su primanja parlamentaraca ionako visoka", ističe Galić.

Dragan Mektić iz SDS-a kaže da je to moralna inicijativa i da će je podržati, za razliku od inicijative kojom se bivšim dužnosnicima ograničava naknada nakon odlaska s funkcije, te im se onemogućuje zaposlenje u nekoj instituciji narednih šest mjeseci.

Arnaut je na jednoj od sjednica istakao da bi, ukoliko bi se usvojile izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje se tiču ograničavanja iznosa otpremnine na maksimalno 10.000 KM, bile napravljene velike uštede u budžetu.

Njegove izmjene predlažu da minimalna otpremnina bude kao i do sada - oko 5.300 maraka. Upozorio je da će nekoliko poslanika steći pravo na penziju u ovom mandatu i ukoliko zakonske izmjene ne budu usvojene, ponovo će tako visoke otpremnine biti isplaćene tim poslanicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije