BiH

Poslanici Srpske izglasali nabavku novog helikoptera

Poslanici Srpske izglasali nabavku novog helikoptera
Poslanici Srpske izglasali nabavku novog helikoptera

BANJALUKA - Narodna skupština RS je sa tijesnom većinom od samo 43 glasa prihvatila prijedlog zaduženja od 9,4 miliona maraka za nabavku novog helikoptera koji bi, prema prijedlogu Zorana Tegeltije, ministra finansija RS, služio za potrebe prevoza bolesnika, policijske potrebe i za prevoz najviših zvaničnika RS.

Upravo je odredba o prevozu funkcionera izazvala najviše reakcija u opoziciji, koji su zamjerali skupštinskoj većini da helikopter želi primarno iskoristiti za prevoz državnih službenika. Tako je, na primjer, Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao da je odredba o prevoženju bolesnika i unesrećenih samo "paravan" da se sakrije stvarna potreba.

"Nema ovdje nikakve tajne, ovaj helikopter se kupuje da bi četvoro ljudi moglo da bude prevezeno i da za razliku od postojećih helikoptera mogu da se koriste u noćnim uslovima i težim vremenskim prilikama, što s postojećim nije moguće", rekao je Čavić.

Predstavnici SNSD-a su negirali da je primarna namjena letjelice prevoz funkcionera, Čaviću su prebacili da se i on, kao predsjednik Republike, prevozio helikopterom, a ukazali su i na to da je helikopter potreban za borbu protiv terorizma.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, tvrdi da će helikopter na kraju koštati najmanje 13 miliona maraka.

 "Mi pričamo o helikopteru koji treba da spasava živote. Postojeći helikopteri stari su do 30 godina, to je za muzeje, ne mogu se više ni popravljati. Možda nas održavanje ovih helikoptera košta više nego rata da kupimo novi", rekao je Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a.

Narodna skupština RS nije izglasala da Srđan Kondić bude izabran za direktora Agencije za bankarstvo RS, te da Dragan Serdar, sadašnji vršilac dužnosti direktora u Agenciji, bude imenovan za njegovog zamjenika.

Istovremeno, Skupština nije izabrala ni nove članove Republičke izborne komisije RS, jer ni oni nisu dobili potrebnu većinu. Za sva ova imenovanja nedostajao je samo jedan glas, s obzirom na to da je 41 poslanik podržao izbor.

Skupština je većinom glasova prihvatila ostavku Danijele Novaković na poziciji pravobranioca RS, kao i razrješenje Mirka Stojčinovića kao njenog zamjenika. Ljiljana Grbić imenovana je za vršioca dužnosti pravobranioca.

Obrenka Slijepčević potvrđena je na poziciji direktora Komisije za sukob interesa RS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije