BiH

Poslanici biraju novi saziv Savjeta ministara BiH

Poslanici biraju novi saziv Savjeta ministara BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Poslanici biraju novi saziv Savjeta ministara BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se glasati o novom sazivu Savjeta ministara BiH upravo je počela u Sarajevu.

Na dnevnom redu 2. hitne sjednice samo je jedna tačka dnevnog reda i to "Potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH".

Za ministre su predloženi:

- Elmedin Konaković za ministra vanjskih poslova

- Zoran Tegeltija za ministra finansija i trezora

- Staša Košarac za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

- Davor Bunoza za ministra pravde

- Edin Forto za ministra transporta i komunikacija

- Dubravka Bošnjak za ministra civilnih poslova

- Nenad Nešić za ministra bezbjednosti

- Zukan Helez za ministra odbrane

- Selvid Hurtić za ministra za ljudska prava i izbjeglice

Za zamjenike ministara predloženi su

- Josip Brkić za zamjenika ministra vanjskih poslova

- Muhamed Hasanović za zamjenika ministra finansija i trezora

- Liljana Lovrić za zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

- Elvir Mahmuzić za zamjenika ministra pravde

- Ognjen Janić za zamjenika ministra transporta i komunikacija

- Marijana Mojić za zamjenika ministra civilnih poslova

- Ivica Bošnjak za zamjenika ministra bezbjednosti

- Aleksandar Goganović za zamjenika ministra odbrane

- Slaven Galić za zamjenika ministra odbrane

- Duška Jurišić za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice

Za zamjenike predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, odnosno Borjane Krišto predloženi su Zoran Tegeltija i Zukan Helez.

Očekivano, opozicioni poslanici kritikovali su novi saziv Savjeta ministara BiH pa je tako Milan Dunović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je da smatra da se nisu stekli uslovi za potvrđivanje novog saziva jer nisu urađenje bezbjednosne provjere do kraja, dok je Mladen Bosić, poslanik SDS-a rekao da se radi o kontinuitetu jer su dvije trećine ministara iz stranaka iz ovog saziva.

"Prethodni Savjet ministara BiH ostaće upamćen kao najlošiji u istoriji. Na stranu sve to, problem ovog budućeg Savjeta ministara se ogleda u njegovom integritetu kako kolektivnom, tako i ličnom pojedinih minsitara", rekao je Bosić.

Safet Kešo, poslanik SDA rekao je da će nova izvršna vlast vrlo brzo pokazati da ne zna i da neće raditi u interesu BiH, istovremeno naglašavajući da je "trojka" aludirajući na SDP, NiP i Našu stranku, rekao da su servilno pristupili pregovorima.

"Većina kandidata nema operativnog iskustva u oblastima koje će voditi", rekao je Kešo ističući da je Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH i kandidat za ministra finanisja vodio njalošiji Savjet ministara BiH u istoriji.

Zlatko Miletić, poslanik NES-a, čija stranka je donedavno bila članica stranaka "osmorke" koja sa SNSD-om i HDZ-om formira Savjet ministara BiH, rekao je da neće podržati novi saziv Savjeta ministara BiH.

"Ne vjerujem u izvršene bezbjednosne provjere. Kod nas nije problem kad jedan od kandidata za ministra koristi Sky aplikaciju", rekao je Miletić

Branisalv Borenović, poslanik PDP-a rekao je da nas više ništa ne može iznenadati te da je najveći dio javnosti anesteziran od onoga što se predlaže i što se može desiti

Miroslav Vujačić, poslanik SNSD-a, i pored toga što je na sastanku SNSD-a dogovoreno da se podrži Savjet ministara, rekao je da ima rezerve za imenovanje Nenada Nešića za ministra bezbjednosti, istovremeno naglašavajući da će podržati Savjet ministara BiH ali da bi u slučaju da se glasa pojedinačno o ministrima ne bi dao svoj glas Nešiću.

"Lično mislim da je loš kandidat i da se neće snaći na funkciji", rekao je Vujačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije