BiH

Poslanici i delegati pored odvojenog života primaju i naknade za posjetu porodici

Poslanici i delegati pored odvojenog života primaju i naknade za posjetu porodici
Foto: Ilustracija | Poslanici i delegati primaju naknade i za posjetu porodici

SARAJEVO - U periodu kada svi pričaju o uštedama, poslanici i delegati u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imaju pravo da za posjetu svojim porodicama uzmu i naknadu te, kako piše u zakonu, obračun za korištenje ličnog vozila obavlja se kao i prethodnih godina, množenjem kilometraže od mjesta rada do mjesta prebivališta i nazad u iznosu od 20 odsto od cijene litre benzina i koeficijentom četiri.

Uz platu, naknadu za rad u različitim odborima, komisijama, pravo na naknadu za odvojeni život i prevoz do mjesta zaposlenje, Zajednička komisija za administrativne poslove ovih dana raspravlja o verifikaciji odluke o pravu na mjesečnu naknadu za posjetu porodici, verifikaciji odluka o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2017. godinu delegata i poslanika, piše "Vecernji.ba".

Napominje se da je smanjenje proračunskih izdataka na svim nivoima vlasti u BiH bio i jedan od uslova za dobijanje kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Večernji list" je obračunao i da bi se ukidanjem naknada za paušal, plaćene posjete porodicama, troškova smještaja, odvojenog života, reprezentacije i članstva u ad hoc komisijama, uštedilo više od 1.200.000 maraka na godišnjem nivou.

Ono što je zanimljivo jeste podatak da za ukidanje ovih troškova nisu potrebne nikakve posebne odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove, već bi bilo dovoljno da svaki od poslanika ili delegata, samostalno ili u ime kluba stranke i naroda, Službi za računovodstvo dostavi dopis kojim se odriče naknada.

Podsjeća se da su prošle godine pojedini poslanici i delegati u dva doma tražili da se ukine naknada za odvojen život jer, kako su isticali, niko od funkcionera koji koriste ove naknade na njihove funkcije nije doveden silom.

Zahtjev tih delegata i poslanika još uvijek je u proceduri, a u međuvremenu naknada za odvojen život je uvećana za 200 maraka, zaključuje "Večernji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije