BiH

Poslanici iz RS: SDP predložio zakon s namjerom da on ne prođe

Poslanici iz RS: SDP predložio zakon s namjerom da on ne prođe
Poslanici iz RS: SDP predložio zakon s namjerom da on ne prođe

SARAJEVO - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske smatraju da je zahtjev poslanika iz Kluba SDP-a BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH lažno obećanje i dodvoravanje građanima koji više od mjesec dana protestuju u Federaciji BiH.

Oni su u raspravi o ovoj tački dnevnog reda iznijeli stav da SDP nije bio ozbiljan u svojoj namjeri predlažući ovaj zakon, što pokazuje niz manjkavosti koje on sadrži, a posebno odredbu da Parlamentarna skupština BiH donosi odluku o održavanju vanrednih izbora za sve nivoe vlasti u BiH, što je za poslanike iz Srpske neprihvatljivo.

Predloženim zakonskim rješenjem Parlamentarna skupština BiH odredila bi za koje nivoe vlasti u BiH se održavaju izbori, kao i datum njihovog održavanja.

Zakonom se utvrđuje i da mandat članova organa vlasti izabranih na vanrednim izborima traje četiri godine.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić smatra da je predlagač ovim zakonom htio da sakrije odgovornost za ono što u BiH ne funkcioniše, a to je Vlada FBiH.

Poslanik SNSD-a Milica Marković istakla je da su koncepcija i sadržaj predloženog zakona toliko konfuzni da je on neprovodiv.

Prema njenom mišljenju, sazrela je situacija da bude urađena potpuno nova verzija Izbornog zakona BiH.

I Boško Tomić iz SNSD-a smatra da ovaj zakon nije na kvalitetan način urađen.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da predloženi zakon ne valja i da neće dobiti podršku poslanika ove stranke.

Njen stranački kolega Borislav Bojić smatra da postoji potreba za vanrednim ili prijevremenim izborima, ali da SDP-ova namjera nije da zakon bude usvojen, što pokazuje i to da prijedlog zakona ima niz manjkavosti.

Prema njegovom mišljenju, predloženi zakon je jedna vrsta lažnog obećanja, jer SDP u suštini ne želi da ovaj zakon bude donesen, pošto im je jasno da ne mogu biti prihvaćene odredbe koje se odnose na prenos nadležnosti.

Šef Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović rekao je da je BiH jedna od rijetkih evropskih zemalja koja nema institut vanrednih izbora i da su posljednja dešavanja bila signal da treba donijeti ovakvo rješenje.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo LJubić iz HDZ-a 1990 smatra da zakonom treba definisati institut vanrednih izbora, ali i da je to trebalo učiniti ranije, a ne sada.

Prema njegovom mišljenju, ovu materiju treba sagledati na mnogo ozbiljniji način.

Niko Lozančić iz HDZ-a BiH smatra da je ovaj zakonski prijedlog pravljen da ne prođe.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić najavio je da će ova stranka podržati zahtjev poslanika SDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije