BiH

Poslanicima uručeni sertifikati

Poslanicima uručeni sertifikati
Foto: Vladimir Stojaković i Velibor Tripić | Poslanicima uručeni sertifikati

BANJALUKA - U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sjednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

Sertifikati su uručeni za 83 poslanika novog saziva Narodne skupštine, a uručio ih je predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.

Konstitutivna sjednica desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem predloženom dnevnom redu je 11 tačaka, biće održana s početkom u 14.00 časova, u plenarnoj sali.

Kako je najavljeno Konstitutivnoj sjednici prisustvovaće premijer Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.

Po Poslovniku Narodne skupštine prvu sjednicu Desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske otvoriće najstariji poslanik, u ovom sazivu to je poslanik Dane Malešević, koji će voditi sjednicu do izbora predsjednika parlamenta.

Nakon što poslanici usvoje Dnevni red, pristupiće se konstituisanju radnog predsjedništva koje pored Maleševića, čine tri najmlađa poslanika Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

Potom bi trebalo da bude izabrana Komisija za izbor i imenovanja, poslije čega će uslijediti pauza od 30 minuta, kako bi se Komisija sastala i podnijela izvještaj o razmatranju materijala dostavljenog od strane Centralne izborne komisije BiH.

Poslije pauze poslanici će imenovati i verifikovati mandate narodnim poslanicima, a zatim slijedi i polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.

Nakon što poslanici polože zakletvu, prelazi se na izbor predsjednika Narodne skupštine. Po članu 15. Poslovnika Narodne skupštine svaki poslanik može da predloži kandidata za predsjednika.

Novoizabrani predsjednik Narodne skupštine potom zauzima mjesto predsjedavajućeg i vodi dalji tok sjednice.

Odmah po izboru predsjednik Skupštine obraća se javnosti kratkim govorom,  a potom poziva predstavnika CIK BiH da uruči certifikate o izboru novoizbranoj predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i potpredsjednicima Ramizu Salkiću i Josipu Jerkoviću.

Predsjednik Republike i potpredsjednici polažu, a potom potpisuju svečanu zakletvu, poslije čega je predviđeno da se predsjednik Republike obrati kraćim govorom.

Nakon toga svečanu zakletvu polaže i potpisuje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik i obraća se poslanicima i javnosti.

Narodna skupština potom donosi Odluku o broju potpredsjednika, na prijedlog predsjednika Narodne skupštine, te pokreće inicijativu za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

U skladu sa dogovorom postignutim na sastanaku predstavnika političkih stranaka 14. novembra ovim bi prvi dio Prve sjednice Desetog saziva trebalo da bude zaključen, a u njegovom nastavku će se birati potpredsjednici parlamenta.

Po završetku svečane sjednice medijima bi se u Pres holu Narodne skupštine kratko trebali obratiti  predsjednik Republike Srpske, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i novoizabrani predsjednik Narodne skupštine. 

Prvoj sjednici Desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće brojni predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije