BiH

Poslanici se častili najpogrdnijim epitetima

Poslanici se častili najpogrdnijim epitetima
Foto: Dražan Pozderović | Poslanici se častili najpogrdnijim epitetima

BANJALUKA - Narodna skupština RS razmotrila je juče nekoliko zakona, a veći dio rasprave protekao je u međusobnim optužbama, svađama, opomenama pred izbacivanje iz dvorane i uvredama.

Poslanici su u prijepodnevnom dijelu zasjedanja jedni druge častili epitetima poput "izdajnik", "psihopata", "topli prijatelj", "falange", "horde" i drugo, dok su se povremeno doticali i tačaka dnevnog reda koje su se odnosile na unapređenje srednjoškolskog obrazovanja, te izvršenja krivičnih sankcija, posebno kada je u pitanju kazna doživotnog zatvora. Na ovoj tački dnevnog reda bilo je nekoliko diskusija, koje su se odnosile na dopunjavanje prethodnih izmjena ovog zakona kojima je doživotni zatvor uveden, dok je veći dio vremena protekao u raspravama o nadležnostima države i entiteta, i ko je nosilac suvereniteta prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Predstavljajući izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, Miloš Bukejlović, ministar pravde RS, je kao predlagač naveo da zatvorenik koji izdržava kaznu doživotnog zatvora može nakon pet godina izdržane kazne podnijeti Ministarstvu molbu za premještaj u drugu ustanovu, koja ima odjeljenje sa posebnim režimom izvršenja kazne zatvora.

"Zatvoreniku se ne može odobriti prekid izdržavanja kazne, a postoji i nemogućnost upućivanja takvih zatvorenika na radilišta izvan ustanove, te im se ne mogu odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga ustanove", pojasnio je Bukejlović.

Nacrt zakona o očuvanju kulturnoistorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar, koji je u skupštinsku proceduru uputio Milorad Dodik, predsjednik RS, predstavila je Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar Predsjednika RS.

Kako je objasnila, manastir predstavlja neprocjenjivu vrijednost za srpsko kulturno i istorijsko nasljeđe, te da bi trebalo donijeti zakon koji bi omogućio RS da ga preko svojih institucija podrži. Naglasila je da se radi o objektu koji je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne i istorijske baštine, te da bi se na ovaj način omogućila stalna finansijska podrška.

Nakon ove tačke dnevnog reda predviđena je rasprava o sprečavanju sukoba interesa u organima RS, a dan za glasanje predviđen je za danas oko podne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije