BiH

Poslanici traže od Tužilaštva da ispita poslove Ministarstva

Poslanici traže od Tužilaštva da ispita poslove Ministarstva
Foto: Srna | Poslanici traže od Tužilaštva da ispita poslove Ministarstva

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma zadužili su Kolegijum ovog doma da Tužilaštvu BiH dostavi revizorski izvještaj na temu "Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH - studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH", a za koji tvrde da obiluje primjerima kriminala i korupcije jer su javni poslovi dati privatnicima, a nad tim poslovima niko nema kontrolu.

Tokom rasprave moglo se čuti da su privatnici samo po osnovu homologacije vozila u posljednjih deset godina prihodovali više od 90 miliona KM, a da država, odnosno Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, za koje se ti poslovi i obavljaju, nema uvid u to šta se dešava.  

"Kada sam dobio informaciju da se u tom poslu pojavljuju sinovi najviših zvaničnika Republike Srpske, sve mi je bilo jasno. Evo šanse pravosuđu da demantuje priču da je pod političkom kontrolom", rekao je Mladen Bosić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Inače, "Nezavisne novine" još ranije su pisale da su po osnovu javnih ovlaštenja koja je na privatna lica prenijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, prvenstveno u oblasti homologacije, u posljednjih petnaestak godina ta lica prihodovala  stotine miliona KM, o kojima se malo zna, posebno koliko je završilo u budžetu.

"Ministarstvo transporta i komunikacija ne raspolaže podacima o prihodima koje prikupljaju administrativna i tehnička tijela iz oblasti homologacije i sertifikacije vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila", naveli su revizori.

Pojedini poslanici istakli su tokom rasprave da se radi o klasičnom kriminalu i eklatantnom primjeru korupcije, te da tužilaštva i nadležne institucije treba da istraže sve te poslove. 

"Ovo je priručnik za korupciju i kako da uzmeš pare a sve po zakonu, a u stvari sve je urađeno suprotno zakonu", rekao je Jasmin Emrić, poslanik NES-a, koji je i predložio zaključak kojim se traži da Tužilaštvo ispita sve poslove. 

U revizorskom izvještaju je taksativno navedeno kako su javni poslovi dodijeljeni privatnim licima, a navedeno je i da je u tim slučajevima bilo i sudskih presuda i obaranja tendera, što ih, opet, nije spriječilo. 

Iz izvještaja se može zaključiti da je pojedine poslove Ministarstvo transporta i komunikacija BiH davalo uprkos odlukama nadležnih organa. 

U slučaju homologacije vozila na tenderu iz 2009. godine posao je dobio konzorcijum na čijem čelu je bio EIB Internationale - Centar za motorna vozila Banjaluka, a uz njega su bili i Institut za privredni inženjering Zenica, Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Centar - motor Široki Brijeg. 

Ovaj tender poništen je 2012. godine, a u svom iskazu Ministarstvo je čak navelo da je "povjeravanje vršenja javnih poslova na osnovu podzakonskih akata nezakonito i suprotno interesima BiH", međutim, ni to nije bilo dovoljno da se tender poništi i konzorcijum na čelu sa EIB Internationaleom taj posao je obavljao sve do kraja 2021. godine.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na juče održanoj sjednici nije podržao hitni postupak izmjena i dopuna Zakona o odbrani u dijelu koji se, između ostalog, odnosi na imenovanje generala u Oružanim snagama BiH. Izmjenama ovog zakona predloženo je da, ukoliko parlament ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH o izboru generala, ministar odbrane Predsjedništvu dostavlja novi prijedlog u roku od 15 dana. 

Razlog zbog kojeg je odbijen hitni postupak je taj što je većina poslanika smatrala da se time derogiraju nadležnosti Predsjedništva BiH u sistemu odbrane. Na juče održanoj sjednici bilo je govora i o prijedlogu zakona o Vrhovnom sudu BiH, međutim, nije usvojen izvještaj Ustavnopravne komisije, tako da se o ovom zakonu nije ni raspravljalo.

Poslanici su usvojili i inicijativu kojom se zadužuju Savjet ministara BiH i nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH da u roku od 60 dana uvedu u upotrebu javni sistem obavještenja o nestanku djece Amber alert na teritoriji BiH. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije