BiH

Poslanici u suzama odgledali film "Lica Lafore"

Poslanici u suzama odgledali film "Lica Lafore"
Foto: Facebook | Poslanici u suzama odgledali film "Lica Lafore"

BANJALUKA – Poslanici Narodne skupštine RS su ovosedmični dio zasjedanja završili - u suzama.

U skupštinskoj sali upravo je završena projekcija filma "Lica Lafore", autora Denisa Bojića o tragediji banjalučke porodice Gajić u borbi protiv ove okrutne bolesti.

Nakon prikazivanja filma, brojni poslanici su bili vidno potreseni, a na licima mnogih su se vidjele suze.

Koliko ih je potresao film, najbolje se vidi po činjenici da je pres konferencija, koja je trebalo da bude održana o apsolviranim tačkama, otkazana.

Snježana Gajić, majka oboljelih djevojčica, je rekla da je ovaj film prikazan u Evropskom parlamentu, i da je namjera bila da se svijet upozna s ovom okrutnom bolesti, kako bi se pronašao lijek.

Podsjećanja radi, njena kćerka Tatjana preminula je od ove bolesti 2014. godine, a Milana je teško bolesna. Djeca koja obole mogu najduže proživjeti desetak godina, a bolest postepeno uništava sve organe i dovodi do prekida govora, kretanja i obavljanja osnovnih životnih funkcija.

Autor filma, novinar RTRS-a Denis Bojić rekao je da je ovo prvi film u RS koji se bavi temom rijetkih bolesti i koji naše društvo predstavlja na potpuno drugačiji način, afirmišući i potencirajući ono najbolje u ljudima.

“Podsjećam da je jedna porodica iz Banjaluke u traženju lijeka za ovu tešku bolest uradila više nego sve države, vlade i farmaceutske kompanije na svijetu zajedno”, rekao je on.  

Podsjećanja radi, Bojić je na manifestaciji 'Nezavisnih novina' Ličnost godine dobio nagradu “Nikola Guzijan” zbog filmova “Lica Lafore” i “Djeca”. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije