BiH

Poslodavci imaju samo jednu obavezu prema osuđenicima

Poslodavci imaju samo jednu obavezu prema osuđenicima
Foto: Ustupljena fotografija | Poslodavci imaju samo jednu obavezu prema osuđenicima

BIHAĆ - Na području Unsko-sanskog kantona već punih 12 godina uspješno se primjenjuje alternativna krivična sankcija, kojom se osuđenicima određuje društveno koristan rad na slobodi umjesto zatvorske kazne, a do sada je izrečena u preko 600 slučajeva, podaci su Ministarstva pravosuđa i uprave USK.

Ovom sankcijom osuđenicima se određuje društveno koristan rad umjesto zatvorske kazne, a njena posebna svrha je da se osuđena osoba ne isključi iz društva, nego da se uz pomoć i nadzor društvene zajednice, dobrovoljno, ličnim postupcima i radom kod nje razvije svijest o odgovornosti i štetnosti počinjenih krivičnih djela.

Od ukupnog broja izrečenih kazni, kako se navodi, 465 je uspješno izvršeno, za 116 lica kazna je preinačena na zatvorsku, u toku je izvršenje četiri presude, dok se za 16 presuda vrše pripremne radnje za izvršavanje.

Također, u informaciji se navodi kako Unsko-sanski kanton prednjači u Federaciji BiH kada se radi o primjeni alternativne sankcije, a razlog tome je što su ranije donesena neophodna podzakonska akta za njeno provođenje.

Primjena te sudske sankcije nastavljena je i tokom ove godine, tako da je do sada ona izrečena u 53 slučaja. Zapažanja su da se u najvećem broju slučajeva izriče povratnicima u vršenju lakših krivičnih djela, a kada je riječ o socijalnoj strukturi osuđenika, mahom se radi o osobama lošijeg imovnog stanja.

U skladu sa krivičnim zakonom Federacije BiH, rad za opće dobro na slobodi predstavlja alternativnu sankciju kojom sud može, kad odmjeri i izrekne kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, uz pristanak optuženog, istu zamijeniti radom za opće dobro na slobodi uz kumulativno ispunjenje zakonom predviđenih uvjeta.

U postupku izvršenja učestvuju Ministarstvo pravosuđa i uprave USK i poslodavci koji obavljaju humanitarnu, ekološku ili komunalnu, odnosno drugu djelatnost od koristi za društvenu zajednicu. Ti poslodavci imaju educirane povjerenike koji vode računa o osuđenicima.

U najvećem broju slučajeva pokazalo se kako je sankcija polučila željeni vaspitni efekat, a time se ostvaruju i značajne finansijske uštede, s obzirom na to da jedan dan koji osuđenici provedu u zatvoru državu košta u prosjeku više od 100 maraka.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja su izrečena ovakve presude, mahom se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju te sličnim djelima.

Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore s ukupno 18 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i riječ je o lokalnim komunalnim preduzećima, zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama, gdje obavljaju fizičke poslove.

Poslodavci kod kojih osuđenici izvršavaju kaznu imaju samo jednu obavezu prema njima, a to je da ih osiguraju od eventualne povrede na radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije