BiH

"Poslovnikom definisana obaveza poslanika i u kom ih slučaju štiti imunitet"

"Poslovnikom definisana obaveza poslanika i u kom ih slučaju štiti imunitet"
Foto: N.N. | "Poslovnikom definisana obaveza poslanika i u kom ih slučaju štiti imunitet"

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Poslovnikom o radu Narodne skupštine definisana obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet, te da je članovima 111 i 112 sve jasno precizirano.

"Navodi se da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom. Poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Skupštini", naveo je Čubrilović, komentarišući privođenje Nebojše Vukanovića u policiju u Trebinju.

On je napomenuo da u Poslovniku piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini, ali se on ne može smatrati opštom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka.

"Postupci izvršeni u okviru dužnosti poslanika podrazumijevaju postupke koji proističu iz dužnosti koju poslanik obavlja u Narodnoj skupštini. Sve je usklađeno i sa Ustavom Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

Nebojša Vukanović pušten je na slobodu nakon što ga je jutros privela policija jer je osumnjičen da je u Trebinju snimao predsjednike Osnovnog i Okružnog suda, javlja dopisnik Srne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije