BiH

Posmatračima omogućeno praćenje štampanja glasačkih listića

Posmatračima omogućeno praćenje štampanja glasačkih listića
Foto: Nedžad Uglješa | Posmatračima omogućeno praćenje štampanja glasačkih listića
Srna

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zaključak da Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH bude naloženo da se svim akreditovanim subjektima omogući da pošalju svoje posmatrače koji će pratiti tok štampanja i distribucije glasačkih listića, izjavila je šef Kluba poslanika SDS-a u ovom domu Aleksandra Pandurević.

Ona tvrdi da je jasno da su oni koji nabavljaju papir i štampaju glasačke listiće "tradicionalno bliski SNSD-u", navodeći da tu dolazi, vjerovatno, do "doštampavanja tih listića". 

"Ovaj put će posmatrači pratiti uništavanje matičnih ploča. Očekujemo da se CIK ne ogluši o ovaj zaključak. Sasvim sigurno da u suprotnom postoji zakonska mogućnost da se pokrene njihova odgovornost", rekla je Pandurevićeva novinarima nakon 62. sjednice Predstavničkog doma na kojoj su, između ostalog, razmatrane aktivnosti CIK-a na organizovanju predstojećih opštih izbora. 

Ona je pojasnila da je usvojen i zaključak da bude formiran akcioni tim u kojem bi bili ljudi iz Tužilaštva, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom s ciljem sprečavanja izbornih krađa i praćenja svih nepravilnosti i zakonskog reagovanja. 

"Ako se vidi ili ima saznanje da je neko od nekoga izvukao javni novac za neke crne fondove da bi kupovao glasove, da se pokrene pitanje automatske krivične odgovornosti i da imamo spreman tim koji odmah reaguje i samo se time bavi, samo se bavi izbornim procesom", rekla je Pandurevićeva.

Ona je napomenula da nije usvojen zaključak da bude formirano parlamentarno tijelo, odnosno ad hok komisija koja bi pratila sjednice CIK-a s ciljem da budu transparentnije. 

"Recimo za ponovno brojanje glasova. Mi smo samo tražili da imamo jedno parlamentarno tijelo koje će sve to pratiti. Manipulacija izborima nije kada se nađe višak glasačkih papira, pa niko ne reaguje", dodala je Pandurevićeva. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije