BiH

Postepena deblokada saobraćajnica u FBiH: Bivši borci prava tražili na - 15 °C

Postepena deblokada saobraćajnica u FBiH: Bivši borci prava tražili na - 15 °C
Foto: Anadolija | Postepena deblokada saobraćajnica u FBiH: Bivši borci prava tražili na - 15 °C

SARAJEVO - Bivši borci u Federaciji BiH traže od vlasti tog entiteta da konačno objave jedinstveni registar boračke populacije i zakon kojim će biti omogućeno da 25 odsto od prosječne plate u FBiH primaju nezbrinuti borci.

Podsjećamo, bivši borci nekadašnje Armije RBiH i HVO-a su u srijedu blokirali brojne saobraćajnice u FBiH kako bi, kako su naveli, ukazali na stanje te populacije. Deblokirane su sve saobraćajnice osim raskrsnice magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše i petlje Šićki Brod u Tuzli.

Više od 100 demobilisanih boraca drži blokiranu petlju Šićki Brod. Imaju tri zahtjeva, jedinstven registar, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja, kojih ima oko 1.600. Traže i da ih posjeti resorni federalni ministar Salko Bukvarević. Još veće nezadovoljstvo boraca izazvala je izjava federalnog premijera Fadila Novalića da za ispunjenje njihovih uvjeta nema novca.

"Ja Novalića potpuno razumijem, ali on ne razumije nas. Zar je tako teško objaviti jedan registar? Nije to teško. U tom registru se nalazi sve. Niko ovdje nas ne sluša", ogorčeno je kazao Abid Imširović, demobilisani borac. Borcima su podršku pružili građani koji su ih obilazili i donosili hranu i piće.

Uprkos temperaturama koje su tokom noći između srijede i četvrtka bile niže i od -15 stepeni Celzijusa, te snijegu, borci su bili uporni i nisu željeli otići. Navode da ima oko 20.000 njihovih kolega koji nisu zbrinuti.

Vlado Marušić iz Udruženja "Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačkog kantona", rekao je da će u narednom periodu sve snage preusmjeriti na sjedišta stranaka SDA, HDZ i SBB. Poručuje da su borci uvijek spremni za proteste i da neće nikoga štedjeti.

"Glavni krivac za stanje boračke populacije, odlazak mladih i nezaposlenost je SDA, djelimično HDZ i SBB", rekao je on. S druge strane, Šerif Patković iz Koordinacije boračkih organizacija, rekao je da se veliki broj bivših boraca ne slaže sa potezom demonstranata koji su blokirali ceste.

Bakir Izetbegović, lider SDA, povodom protesta je rekao da će se tražiti rješenje.

"Mi ne možemo dodatno opreteriti privredu, ne možemo ugroziti penzioni fond i ostale fondove, ali da se može nešto dodatno uraditi, može sigurno. I mi ćemo to uraditi", poručio je Izetbegović. Ističe, ipak, da mogućnosti nisu velike.

Oglasio se i Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji je poručio da ova stranka podržava borce, ali da ih ne organizira, te da se borci sami organiziraju jer ih na to tjera 25-godišnja nebriga SDA.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu FBiH, ističe da  su demobilisani borci izašli na ulice zbog velike muke, te da  samo traže da se iz prava izvedu oni koji nisu bili tu, a sa dva svjedoka su dobili papire i koriste  njihova prava.

Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je u srijedu naveče, na vanrednoj konferenciji za novinare, da je Vlada sklona kompromisu, ali da će, ako se ne sklone predstavnici boračkih organizacija, pozvati organe reda da građanima omoguće slobodno kretanje. Na kraju je to i u nekim slučajevima učinjeno i policija je reagovala.

Iz federalnog MUP-a danas su saopštili da je evidentno da je blokada bila osmišljena s ciljem izazivanja opšte nesigurnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije